Het Vredeskamp van de CJB en COMAC dat is…

Het jaarlijkse jongerenkamp, georganiseerd door de CJB en haar Belgische zusterorganisatie COMAC: een tentenkamp met meer dan 250 jongeren van het hele land, en een heleboel activiteiten, voor elk wat wils!

Voor het 7e jaar op rij doen we dit in het natuurdomein de Hoge Rielen in de provincie Antwerpen, een prachtige plek met een microklimaat! Het Vredeskamp 2012 vindt plaats van vrijdag 29 juni tot en met woensdag 4 juli en kost 70 euro. Het is natuurlijk mogelijk om enkele dagen te komen als je niet de hele week vrij bent!

Dit jaar is zelfs een zeer speciale editie: we vieren de 10de verjaardag van het Vredeskamp!

En 10 jaar kamp, dat is 10 jaar strijd met jongeren uit de hele wereld. Inderdaad, sinds het prille begin van het Vredeskamp in 2003 hebben we altijd veel aandacht besteed aan het uitwisselen van ervaringen en verhalen met jongeren uit andere landen. Zo waren er vorig jaar maar liefst 32 jongeren uit 16 verschillende landen aanwezig op het kamp.

Jongeren uit Griekenland, Spanje, De Filipijnen, Cuba, Venezuela, Servië, noem maar op, komen getuigen over de situatie en de strijd in hun land. Dag in dag uit delen we alles met hen en steken we een heleboel op om ook onze acties beter te maken.

Wat doen we allemaal op het Vredeskamp?

Op het Vredeskamp doen we van alles en nog wat. ’s Morgens organiseren we tal van workshops, zo’n 15 per dag in het Nederlands en het Frans. De workshops zijn zowel ontspannend (dans, percussie, …), praktisch (spandoeken maken, affiches ontwerpen, …) als theoretisch (over ecologie, het socialisme, …).

In de namiddag organiseren we de Challenge. Op het Vredeskamp zijn we opgesplitst in Leefgroepen volgens regio (Brussel, Antwerpen, Luik, enzovoorts) of volgens sector (scholen, universiteit, wijken). Tijdens de Challenge gaan de verschillende Leefgroepen meedoen aan grote strategiespellen om punten te verzamelen tijdens de verschillende wedstrijden en taken. En hiermee kunnen ze op het einde van het kamp een verrassing winnen.

Natuurlijk is er ook meer dan genoeg tijd voor ontspanning. ’s Avonds staat er heel wat op het programma: optredens, kampvuur, conferenties, free podium en waarom ook niet, gewoon wat babbelen met de honderden andere jongeren die op het kamp aanwezig zijn.

Het thema van het Vredeskamp 2012…

Elk jaar is er een thema van het Vredeskamp dat elke dag onze activiteiten kleurt. Dit jaar is het thema van het vredeskamp: ‘Peoples of Europe Rise up!’

Heel Europa gaat de straat op. In Griekenland, Ierland, Portugal, Duitsland, België, Nederland, … pikken de mensen het niet meer dat 1% van de bevolking, de allerrijksten, de besparingen erdoor jaagt ten koste van de werkende bevolking. Het is normaal ons hiertegen te verzetten.

Zo denken de heren en dames van de Europese Unie er echter niet over. Er bestaan niet alleen slechte Vlamingen, er bestaan zowaar ook slechte Europeanen en tijdens het kamp willen ze ons allemaal natuurlijk weer tot goede Europeanen omvormen. Goede Europeanen slikken namelijk alles wat hun voorgeschoteld wordt.

Op het kamp doen we de Toer van Europa. We gaan op ontdekking en leren de Europese Unie kennen, maar ook de geschiedenis en de cultuur van alle landen die aanwezig zijn in de EU. We zullen onder andere reizen door Frankrijk, Duitsland, de Scandinavische landen, Griekenland, Portugal, Spanje, Nederland en België natuurlijk!

Hoe kan ik me inschrijven?

Om je voor het Vredeskamp in te schrijven, moet je gewoon dit inschrijvingsformulier invullen!

Vanuit Nederland reist er een groep gezamenlijk vanuit Station Roosendaal naar de Hoge Rielen, op vrijdag 29 juni, om 5 uur middags. Van de Nederlandse vredeskampgangers vragen we of je je van tevoren wilt aanmelden bij Nina Bouwmeester via: nina_bouwmeester@hotmail.com. Vredeskamp is echt iets om mee te maken en is voor iedereen toegankelijk. Je kan altijd contact opnemen met je lokale CJB-afdeling voor meer informatie via de contactpagina. Neem gerust je vrienden en kennissen mee!

 

Voor meer informatie kijk op:

– Website van Vredeskamp
– Flyer voor vredeskamp 2012
– Fotoreportage van vredeskamp 2011
– Facebook groep