Al vanaf dat ik klein was, wist ik het al: ik ga later bakker worden. Toen er dus de kans kwam om mezelf te bewijzen bij een kleine lokale bakkerij als weekendhulp, was ik dan ook zeer enthousiast. Maar na een bepaalde tijd werd het steeds duidelijker wat de echte intentie was van de bakker om mij in te huren: gebruik van me maken voor de klusjes die niemand wilde doen, tegen een goedkoop loon.

Nou is dat in het begin misschien niet zo erg, die taken horen nou eenmaal ook bij het bakkersvak, zo zei ik tegen mezelf. Totdat de realisatie kwam dat er steeds meer gebruik werd gemaakt van mijn goedkope prijs. Van overuren werken tot onmogelijke of ronduit gevaarlijke opdrachten, zoals bijvoorbeeld het schoonmaken van meelsilo’s met behulp van een tussenruimte die stikte van de muizen en ander ongedierte. De maat was vol toen ik mijn ontslag indiende bij de baas, en hij nog probeerde te suggereren geld van mijn rekening te halen zonder enige reden.

Van overuren werken tot onmogelijke of ronduit gevaarlijke opdrachten, zoals bijvoorbeeld het schoonmaken van meelsilo’s met behulp van een tussenruimte die stikte van de muizen en ander ongedierte.

Toch besloot ik door te gaan met de opleiding, maar daar kwam snel verandering in. Voornamelijk door mijn oude stageplek. Met een praktijkbegeleider met een drankprobleem en een baas die me niet wilde aannemen voor een vaste baan puur vanwege het feit dat ik dan geld zou kosten, werd het eindelijk duidelijk: ik wilde stoppen en een uitweg zoeken. Nu zit ik zonder opleiding en moet ik wachten tot volgend schooljaar om weer actief te kunnen leren, en mijn droom van een eigen appartement te kunnen realiseren

Rond die tijd heb ik een paar bijeenkomsten meegemaakt bij de CJB, en het voelt goed om te weten dat er mensen zijn die dit soort problemen erkennen en willen verhelpen. Het CJB ziet in dat niet alleen de omstandigheden voor de student, maar ook voor Nederlanders in het algemeen niet zo ideaal is als de gemiddelde partij laat zien. En dat is voor mij de reden om door te willen strijden voor een gelijker Nederland.

“Lopend Vuurtje” is een rubriek van columns op Voorwaarts. Het is een plek waar men zowel binnen als buiten de CJB op een toegankelijke manier een kritisch rood geluid kwijt kan. De meningen en stellingen van de columns zijn niet per se de opvattingen van de CJB als organisatie, maar dragen bij aan een betrokken maatschappelijk debat onder werkende en studerende jongeren. Als CJB is de wisselwerking tussen dagelijkse praktijk en theorie van groot belang, en testen we die ook graag aan de dagelijkse praktijk van onze leden en sympatisanten. Wij willen met dit platform elke strijdbare vonk de kans geven een “lopend vuurtje” te worden.

Zelf een column insturen? Stuur dan een mail naar redactie@voorwaarts.net