“Lopend Vuurtje” door Joram

Sinds het begin van de corona-uitbraak ontsnappen we niet aan de constante berichten over hoe belangrijk de ondernemer is. Ondernemers laten onze economie draaien, ondernemers helpen ons weer uit de economische crisis, zonder ondernemers zouden we allang allemaal al dood zijn, ondernemers, ondernemers, ondernemers. Vergeet maar even al die mensen die het harde werk doen voor de ondernemer. We moeten geloven dat, zonder de intelligentie, het leiderschap, de in het algemeen bovennatuurlijke krachten van de ondernemer, zij dat werk nooit hadden kunnen doen. Vraag niet wie de ondernemers zijn, want iedereen is een ondernemer.

De eigenaar van de Domino’s pizza in de winkelstraat verderop?

Natuurlijk is dat een ondernemer. Misschien moet hij wel producten inkopen van het moederbedrijf voor ridicule prijzen, om vervolgens die gedwongen te verkopen tegen stuntprijzen. En misschien moet hij zich wel aan allerlei strikte richtlijnen en regels houden, en zou het verkopen van de pizzeria hem geen cent opleveren, maar hij is wel eigen baas!

En de buurvrouw, die is toch graphic designer, is zij dan ook een ondernemer?

Jazeker! De eerste Z van ZZP’er staat niet voor niks voor zelfstandige! Hoe bedoel je, ze is volledig afhankelijk van de grillen van opdrachtgevers om haar brood te verdienen? Hoe bedoel je, al die administratie met facturen en belastingen is eigenlijk een hoop extra werk zonder loon? En hoe bedoel je, ze bouwt eigenlijk geen pensioen op en heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering? Maar toch is ze vrij en zelfstandig, klinkt als een ondernemer in mijn oren.

Maar de vakkenvullers bij de Albert Heijn, dat zijn toch geen ondernemers?

Ok, je hebt me, vakkenvullers zijn geen ondernemers. Nog steeds heel belangrijk en zo, maar geen ondernemers. Of moet ik zeggen nog geen ondernemers. Wie heeft er nou een vast contract nodig? Dan moet je werken voor een baas, dat is toch niet meer van deze tijd! Iedereen een ZZP’er, dat is de droom. Laat ze maar vechten voor die opdrachten, competitie leidt toch tot innovatie?

Er zijn meer dan 2 miljoen ondernemers in Nederland, maar bijna twee derde daarvan zijn ZZP’er. Uit een proef van het ministerie van Sociale Zaken en de belastingdienst aan het einde van vorig jaar bleek dat een meerderheid van hen eigenlijk gezien moet worden als werknemer. Het blijkt toch dat het niet betalen van loonbelasting en het regelen van werknemersverzekeringen natuurlijk een fantastische reden voor bedrijven is om mensen niet aan te nemen in vaste dienst.

Het coronabeleid van de regering maakt pijnlijk duidelijk wie ze echt belangrijk vinden. aan de top van de piramide vinden we de grootbedrijven: de KLM-Air France, krijgt in haar eentje al bijna 4 miljard . Een treetje lager zitten de ZZP’ers en de kleine bedrijven, die hard geraakt worden door het wegvallen van inkomsten in deze tijd. Zij kunnen met veel moeite een beetje steun aanvragen: enkele duizenden euro’s. En dan iedereen die geen “ondernemer” is? Tja, die moeten maar hopen dat de ondernemers ze maar niet ontslaan.

Nederland houdt dus van iedereen die ondernemer is, maar van sommige ondernemers toch net wat meer. Zolang je een omzet maakt van op zijn minst tientallen miljoenen euro’s, en zeker honderden arbeiders in dienst hebt, krijg je de ware liefde van de overheid te voelen. En die liefde komt over het algemeen in de vorm van miljarden aan staatssteun.

Misschien moeten we dus nog even wachten met het hernoemen van Nederland naar Ondernemerland.

“Lopend Vuurtje” is een rubriek van columns op Voorwaarts. Het is een plek waar men zowel binnen als buiten de CJB open een toelangkelijke manier een kritisch rood geluid kwijtkunnen. De meningen en stelling van de columns zijn niet persé de opvattingen van de CJB als organisatie, maar dragen bij aan betrokken maatschappelijk debat onder werkende en studerende jongeren. Als CJB is de wisselwerking tussen dagelijkse praktijk en theorie van groot belang, en testen we die ook graag aan de dagelijkse praktijk van onze leden en sympatisanten. Wij willen met dit platform elke strijdbare vonk de kans geven een “lopend vuurtje” te worden.

Zelf een column insturen? Stuur dan een mail naar redactie@voorwaarts.net