Met spandoeken, borden en vlaggen riepen op zondag 12 september enkele tientallen mensen op voor de vrijlating van ‘the Cuban Five’. Op deze dag was het precies 12 jaar geleden dat de vijf Cubaanse anti-terroristen in de V.S. gearresteerd werden.

Mark Jan Smit

In actie op het Museumplein.

Voor de vrijlating van ’the Cuban Five’!

Maar ook voor de opheffing van de blokkade.

De demonstranten namen plaats langs een drukke looproute aan de zuidkant van het Museumplein, voor het Concertgebouw en voor een drukke tramhalte. De kleurrijke opstelling trok aardig wat bekijks. Vele borden en een fraaie spandoek riepen op tot vrijlating van de vijf Cubanen: Gerardo, Fernando, Antonio, Ramón en René.

Hun zaak is echter niet bekend bij het grote publiek. Er werd daarom geflyerd om hun zaak aan het publiek uit te leggen en te verdedigen. De flyers bevatten ook een kaart die president Obama oproept om de vijf vrij te laten.

‘The Cuban Five’ stonden centraal in deze demonstratie. Maar dat wil niet zeggen dat het andere grote onrecht dat Cuba wordt aangedaan niet aan bod kwam. Dit betreft de economische blokkade door de Verenigde Staten. Een groot spandoek met de tekst ‘Stop de economische blokkade tegen Cuba’ liet dit duidelijk zien.

Dat ook deze misdaad tegen Cuba onder de aandacht moet blijven wordt bevestigd door de eenzijdige berichten in de media over Cuba, de afgelopen week. Cuba zou economisch aan de grond zitten en het socialisme zou op de tocht staan. Dat ook Cuba het economisch moeilijk heeft, zal niemand ontkennen. Maar het feit dat de blokkade hierin zo’n belangrijke rol speelt, wordt door de media stelselmatig genegeerd.

Het grootste verschil met het kapitalistische westen is dat Cuba haar economische problemen op een socialistische wijze oplost, d.w.z. op een eerlijke en collectivistische manier in plaats van de ‘oplossingen’ van de westerse landen die alleen maar de grote multinationals ontzien en de rekening bij het gewone volk neerleggen. Het feit dat de zaak van ‘the Cuban Five’ zo belangrijk is voor de Cubaanse bevolking, geeft wel aan dat zij blijft strijden tegen de imperialistische machtspolitiek van de V.S. en voor de ontwikkeling van haar eigen socialistische revolutie. En daarom zal zij, samen met vele duizenden mensen wereldwijd blijven strijden tot dat de vijf veilig terug in Cuba zijn.

Hasta la victoria siempre!