Tula Boni

Op 25 mei werd George Floyd, een zwarte man van 46 jaar, door een witte politieagent vermoord. George Floyd gaf vlak voordat hij vermoord werd aan dat hij niet kon ademen, maar de politieagent vond het niet nodig om zijn gewelddadige acties te verminderen. In het ziekenhuis is George Floyd uiteindelijk komen te overlijden aan de gevolgen van zijn verwondingen. Volgens de politie zou George Floyd zich hebben verzet, maar dankzij de videobeelden is het duidelijk dat dit een leugen was. De moord lijkt op een eerdere moord uit 2014 op Eric Garner, eveneens een zwarte man. Ook hij riep vlak voor zijn dood dat hij niet kon ademen.

Net als in 2014 zorgt de moord op een ongewapende zwarte man door een witte politieagent voor een golf van protesten in verschillende steden in de Verenigde Staten. Door bepaalde mensen worden tijdens de protesten gestolen en volgens vast stramien gaat het dan niet meer over de moord, maar is het plunderen het probleem. Er wordt niet meer gesproken over protesten, maar het worden rellen genoemd. Hierdoor leidt de media af van wat het daadwerkelijke probleem is: de zoveelste racistische moord door een politieagent. Daarnaast worden de diefstallen in de schoenen geschoven van de demonstranten terwijl er ook al video’s op sociale media zijn opgedoken van (witte) agent-provocateurs die zelf ramen inslaan.[1]

Na een aantal dagen van grootschalige protesten vond men het pas nodig om de moordenaar op te pakken. Nog schokkender is om te horen dat de moordenaar al vaker betrokken was bij onnodig politiegeweld, wat ook al eerder tot de dood van een persoon heeft geleid. Talloze klachten waren er ook al tegen hem ingediend.[2]

Trump en Obama

Trump plaatste, nadat er werd gestolen bij de demonstraties, een tweet waarin hij dreigde om de nationale garde op te roepen en om op de demonstranten te schieten. Hij noemde de demonstranten ook tuig. Nu is Trump natuurlijk overduidelijk een racist, maar ook Obama noemde in 2015 demonstranten tuig en zei later dat hij geen spijt van had om hen zo te noemen.[3] Het is ook belangrijk om niet te vergeten dat de slogan ‘Black Lives Matter’ ontstond onder het termijn van Obama en ook onder hem werden tal van politieagenten vrijgesproken die zich racistisch hadden gedragen of zelfs mensen hadden vermoord. Om nog maar te zwijgen over de buitenlandse politiek, zoals alle bommen die de VS onder Obama hebben gegooid op Afrikaanse landen zoals Libië en Somalië. Het laat alleen maar zien dat het probleem van racisme bij de politie niet opgelost kan worden met een zwarte president.

Racistisch politiegeweld ook in Nederland

Nu wordt er in Nederland gedaan alsof racistisch politieoptreden een probleem is dat alleen geldt voor de Verenigde Staten, maar dat is niet waar. Ook in Nederland is racistisch politiegeweld een probleem dat al lang bestaat en helaas nog steeds actueel is.

Een voorbeeld is het racisme van de politie tegenover Chinezen in de loop van de 20ste eeuw. Toen Chinezen in 1911 door kapitalisten als stakingsbrekers naar Nederland werden gehaald, bleven ze in Nederland. Vooral in Rotterdam en Amsterdam waren ze gevestigd. Hier waren er grote razzia’s door de politie en werden Chinezen hardhandig aangepakt.[4] In de jaren ’30 werden Chinezen door de politie zelfs opgedeeld in een categorie die economische waarde had (lees: die door het kapitaal uitgebuit werd) en een categorie “overtollige chinezen”, die werden gedeporteerd. Een belangrijke rol daarin speelde hoofdcommissaris Louis Einthoven van de Rotterdamse politie, die na de oorlog hoofd werd van de geheime dienst.

Ook allerlei andere minderheden hebben regelmatig te maken met racisme vanuit de politie, in het verleden maar ook in het heden. In 1978 liet Frank Bovenkerk, in de eerste analyse in boekvorm over racisme in Nederland, al zien hoe racistisch de politie naar Surinamers keek en wat voor gevolgen het had voor Surinamers.[5] In 2010 liet de hoofdcommissaris van Den Haag, Paul van Musscher, een verhaal rondgaan dat door de Marokkaanse cultuur mensen van Marokkaanse afkomst wilder en ruiger zouden zijn.[6] Hij is tegenwoordig politiechef in Den Haag. Precies daar is vorige week het ontslag van een agent, die in 2018 een Marokkaanse Nederlander mishandelde, ingetrokken.[7] Klokkenluiders gaven zelfs aan dat agenten zich ‘marokannenverdelgers’ noemden.

We moeten ook niet vergeten dat in 2015 de Arubaan Mitch Henriquez werd vermoord door de Haagse politie en de politie eerst met de leugen kwam dat hij onderweg onwel is geworden en daarna is overleden.[8] Nadat wederom uit videobeelden bleek dat de politie loog, ontstonden er protesten. De media en premier Rutte, die de demonstranten “achterlijke gladiolen” noemde, zorgden ervoor dat de focus op de rellen lag en niet de moord en leugens van de politie.[9] Bij het laatste congres in december van FvD, bij uitstek één van de politieke partijen in Nederland die racisme in de hand werken, stond ook een bekende oud-politieman uit Amsterdam als spreker op het podium.[10]

Status quo

Hoewel er op politieauto’s ‘waakzaam en dienstbaar’ staat, is de vraag altijd: waakzaam en dienstbaar voor wie? Tal van etnische minderheden weten uit persoonlijke ervaring dat de politie er niet altijd voor hen is. Ze hebben te maken met etnisch profileren door de politie en buitenproportioneel geweld.

Tegelijkertijd zijn er ook voorbeelden van geweld bij demonstraties wanneer de arbeidersklasse strijdt voor haar rechten. Daarmee wordt al duidelijk dat politie er niet alleen is om criminelen op te pakken. De politie is er niet alleen om misdaad te bestrijden, maar vooral ook om de machthebbers, de kapitalisten, te beschermen tegen verzet vanuit de arbeidersklasse. De politie verdedigt de status quo. In andere woorden, de politie is er in het kapitalisme in eerste instantie om het kapitalisme en de kapitalistische staat te verdedigen. Desnoods met de hulp met het leger als de politie het niet alleen aan kan.

Strijd tegen racisme in de VS

Het geweld van de staat richting de arbeidersklasse en in het bijzonder de zwarte bevolking is dus niets nieuws. Het verzet ertegen ook niet. Het verzet van zowel de witte als zwarte arbeidersklasse kwam opgang nadat in 1919 de Communistische Partij van de Verenigde Staten, met de Surinamer Otto Huiswoud aanvankelijk als enige zwarte communist, werd opgericht. CPUSA richtte zich o.a. tegen de lynchpraktijken, politiegeweld en werkloosheid. Later hebben veel zwarte communisten voorop hebben gestaan in de antiracistische beweging in de VS, zoals Benjamin Davis Jr., Claudia Jones en Angela Davis. De invloed groeide en de staat deed er alles aan om de CPUSA te onderdrukken en ontwikkelde COINTELPRO, een geheim programma van de FBI waarin politieke organisaties werden geïnfiltreerd en gesaboteerd.

Dezelfde COINTELPRO werd ook gebruikt om The Black Panthers te vernietigen. The Black Panther Party werd in 1966 opgericht om iets te doen tegen de brutaliteit van witte politieagenten in zwarte wijken. Het begon met het bewaken van de buurt tegen de racistische agenten en het ontwikkelde zich tot een beweging die zich oriënteerde op het communisme. Het kon in eerste instantie een grote woedende groep zwarte jongeren organiseren om zich te verzetten. Daarna lukte het hun om een link te maken met andere bevolkingsgroepen en zo het verzet tegen de politie en racisme op een hoger niveau te krijgen. Uiteindelijk is het de CIA door zware repressie gelukt om The Black Panthers te doen later verdwijnen. Toch is het belangrijk om te wijzen op de woorden van door de politie vermoorde Fred Hampton, één van de leiders van The Black Panthers, die nog steeds relevant zijn:

We gaan racisme niet bestrijden met racisme, maar we gaan het bestrijden met solidariteit. We gaan niet tegen kapitalisme strijden met zwart kapitalisme, maar we gaan het bestrijden met socialisme.

Om succesvol te strijden tegen het racistische politiegeweld is er eenheid van de arbeidersklasse nodig. Racisme kan niet alleen bestreden worden door Marokkaanse, Chinese of Surinaamse Nederlanders, de witte werkenden moeten ook solidair zijn in de strijd hiertegen want uiteindelijk gaat de politie hen net zo hard onderdrukken wanneer ze als arbeiders voor hun rechten opkomen.

Voetnoten:

  1. https://twitter.com/Freeyourmindkid/status/1266661155994550272
  2. https://www.refinery29.com/en-us/2020/05/9846650/minneapolis-police-derek-chauvin-history-force
  3. https://eu.usatoday.com/story/theoval/2015/04/29/obama-white-house-baltimore-stephanie-rawlings-blake/26585143/
  4. Vreemd gespuis, blz. 80-83
  5. Surinamers in de ogen van de Amsterdamse politie, blz. 136-166 https://vijfeeuwenmigratie.nl/sites/default/files/bronnen/frank_bovenkerk_omdat_zij_anders_zijn_patronen_van_rasdisciminatie_in_nederland_part2.pdf
  6. Vanaf minuut 6:15 https://www.youtube.com/watch?v=-v0JMcK2H0Y
  7. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/geen-ontslag-lagere-straf-voor-agenten-die-zich-marokkanenverdelgers-noemden
  8. https://controlealtdelete.nl/blog/om-liegt-in-persbericht
  9. https://nos.nl/artikel/2044754-rutte-relschoppers-schilderswijk-achterlijke-gladiolen.html
  10. https://nos.nl/artikel/2312685-vs-ambassadeur-hoekstra-op-fvd-congres-meer-geld-naar-defensie.html