Dinsdag deelden wij, de Communistische Jongerenbeweging (CJB), mondkapjes uit aan reizigers in Groningen, Breda en Den Bosch. Sinds 1 juni is het verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Mensen die voor werk of om andere redenen moeten reizen met het ov moeten zichzelf en anderen beschermen. Op zich een prima maatregel, maar als je voor werk reist dan zou eigenlijk je baas in mondkapjes moeten voorzien. Reis je voor andere redenen, dan kan het ook nog weleens lastig zijn om aan mondkapjes te komen. Hierom hielpen wij gisteren een handje door gratis mondkapjes uit te delen.

Enkele maanden geleden werden we in Nederland opgeschrikt door het coronavirus. De overheid heeft sindsdien verschillende maatregelen getroffen om de pandemie te lijf te gaan. Maatregelen die vaak te laat werden genomen, met als gevolg dat in Nederland relatief veel mensen onnodig zijn gestorven. Het probleem met de maatregelen is bovendien dat er met twee maten gemeten wordt. Social distancing geldt voor de normale mensen, maar amper voor de grote bedrijven. Wie 200 werkers in een fabriekshal of distributiecentrum zet, hoeft vaak niet eens een inspectie te vrezen. Uitzendbureaus gaan door met het ‘huisvesten’ van arbeidsmigranten die op elkaar gepropt zitten in gammele vakantieparken. Lockdown voor de arbeiders, vrij spel voor het kapitaal.

De virusuitbraak heeft een economische crisis ontketend, die overigens al voor de deur stond. Tienduizenden mensen zijn al hun baan kwijtgeraakt. De regering steunt de grote bedrijven. Die strijken miljarden euro’s op door middel van loonsubsidie, overheidsgaranties, goedkope leningen en versoepelde regels, zelfs in sectoren die gewoon doordraaien. En straks moet er weer bezuinigd worden. Opnieuw zal de rekening bij ons als werkende mensen neergelegd worden. Dit gaan wij niet accepteren! Daarom bereiden we ons nu al voor op de strijd die voor ons ligt.

Als communisten knokken we voor een andere maatschappij, waarin de economie in handen is van de werkende bevolking zelf zodat de welvaart ten goede komt aan iedereen, het socialisme-communisme. Doe je mee?