De CJB staat tegen racisme en politiegeweld. Ook gisteren op de Dam. Geweldig dat er zo veel mensen durfden te protesteren. Veel te veel om de 1,5m afstand te houden. Hoewel iedereen zijn best deed, mondkapjes droeg, en elkaar niet aanraakte, komt er nu veel kritiek.

Het feit dat duizenden mensen vreedzaam bleven, in een door woede en corona sterk gespannen sfeer, wordt genegeerd. Het feit dat in de hele Amsterdamse binnenstad onvoldoende afstand werd gehouden wordt genegeerd. Het feit dat kapitalisten al weken lang eisen ‘dat het land weer open gaat’, terwijl er nog dagelijks honderden besmettingen zijn, wordt genegeerd. Dicht bij elkaar zitten op een terrasje ‘uit solidariteit met de lokale horeca’ is prima, net als dicht op elkaar te werken in fabrieken en distributiecentra voor de winsten van het kapitaal.

De onevenredige aandacht voor de corona maatregelen op deze demonstratie is de zoveelste poging van de heersende klasse in ons land om af te leiden van hun falen op gebied van volksgezondheid en preventie tegen pandemieën.

In onze ogen was gisteren een duidelijk teken hoe groot de woede is. Te groot voor het centrum van de grootste stad van Nederland! Volgende protesten zullen daar zeker rekening mee houden. Want ook in Nederland leven we in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. En ook hier gaat dat onvermijdelijk gepaard met racisme. We kunnen trots zijn dat zo veel mensen hier tegen op staan. Wij zullen altijd aan hun zijde staan.