De lijst van zwarte mensen die slachtoffer zijn van racistisch politiegeweld in de VS is nog langer geworden na de moord op George Floyd door een politieagent op maandag 25 mei. Minutenlang hield de politieagent zijn knie in de nek van de – compleet ongewapende en ongevaarlijke – zwarte man, die herhaaldelijk aangaf niet te kunnen ademen.

De moord heeft terecht de woede van de Amerikaanse bevolking opgewekt. Mensen hebben genoeg van het politiegeweld, in het bijzonder tegen de zwarte bevolking. Die woede wordt gevoed door de massale werkloosheid en armoede die de Amerikaanse arbeidersklasse teistert. George Floyd was één van de tientallen miljoenen Amerikanen die hun baan zijn kwijtgeraakt door de kapitalistische economische crisis die gepaard ging met de pandemie. De demonstraties zijn door de staat met repressie en nog meer politiegeweld beantwoord.

Deze gebeurtenissen tonen dat het kapitalisme en de burgerlijke staat ook in de VS door en door verrot zijn. In het binnenland biedt het systeem voor de werkende klasse niet alleen werkloosheid, armoede, racisme en repressie, maar ook een compleet gebrek aan publieke gezondheidszorg; meer dan honderdduizend mensen in de VS zijn gestorven aan corona en ze worden in massagraven begraven. In het buitenland voeren de VS imperialistische oorlogen voor de belangen van het Amerikaans kapitaal en steunen ze racistische en andere reactionaire krachten in landen over de hele wereld. Deze verrotte staat ziet de Nederlandse regering als ‘bondgenoot’ – een schande.

Racisme moet worden bestreden, niet alleen in de politie maar in de hele maatschappij. Het is vergif, dat verdeeldheid zaait onder de werkers en een instrument van het kapitaal is, niet alleen voor de extra uitbuiting en onderdrukking van minderheden, maar ook om de uitbuiting van alle werkers in stand te houden.

Als NCPN en CJB veroordelen we de racistische moord op George Floyd. Het doet ons denken aan de moord op Mitch Henriquez in Den Haag, waarvan de moordenaars op vrije voeten zijn. We uiten onze solidariteit aan de Amerikaanse arbeidersklasse die hard wordt uitgebuit, en in het bijzonder de zwarte bevolking, die na decennia van formele gelijkwaardigheid in de realiteit nog altijd systematisch wordt gediscrimineerd.

Partijbestuur NCPN

Algemeen Bestuur CJB