Het Tweede Kamerdebat van woensdag 16 januari, voor de afschaffing van de 1040-urennorm heeft vrijwel niets opgeleverd. Staatssecretaris van Bijsterveldt wil geen verandering in de norm en de coalitie geeft aan deze norm een ‘kans’ te willen geven. Volgens ons betekent dit echter dat de regering geen concessies wil doen en hard vast wil blijven houden aan de norm die uit de koker van de groot multinationals komt. (zie eerdere artikelen voor meer informatie hierover)

Niels Minnaard

Door de uitslag van dit debat heeft het LAKS (het Landelijk Actie Komitee Scholieren) opgeroepen om voortaan niet meer naar de zogenaamde ophokuren te gaan. Leerlingen kunnen zich aansluiten bij een scholenplatform dat oproept om vanaf 21 januari de ophokuren te schrappen uit de roosters. Ook is er een demonstratie geweest waarbij demonstranten zich in een vogelkooi lieten opsluiten uit protest tegen de ophokuren.

Het programma Zembla liet recentelijk zien dat tweederde van de scholieren wil dat de 1040-urennorm wordt afgeschaft en dat er moet worden gekeken naar kwaliteit en niet kwantiteit. Ook laat het programma zien dat de meeste scholieren nieuwe acties tegen norm zien zitten. (je kunt hier de aflevering van Zembla terug zien)

Zestien scholen die zich in 2007 niet aan de 1040-urennorm hebben gehouden of hebben kunnen houden hebben van staatssecretaris Van Bijsterveldt boetes gekregen uiteenlopend van 2000 tot 244.000 euro. De scholen waar het om draait hebben vorig jaar 150 uren of meer te weinig les gegeven. Er is niets bekend over de kwaliteit van deze scholen. Misschien presteren ze wel tien keer beter dan een school die zich wel aan de 1040-urennorm houdt. En over die kwaliteit moet het gaan.

De scholen die een boete hebben gekregen zijn naar de rechter gestapt. Volgens de raad van het voortgezet onderwijs zijn de boetes te snel uitgedeeld en moeten de scholen de kans krijgen om orde op zaak te stellen.

Wij zien graag massaal de discussie losbarsten en zijn bereid om opnieuw te straat op te gaan. Net zolang totdat we bereikt hebben wat we willen. We laten ons niet afschepen als kleine kinderen die niet weten waar ze het over hebben. Weg met de 1040-urennorm! Voor goede kwaliteit van het onderwijs!