GRONINGEN – Recentelijk hebben de CJB/NCPN een bijeenkomst georganiseerd tegen de sloop van de Indische buurt. Deze bijeenkomst kon op een grote opkomst rekenen, de ontevredenheid over de sloop is dan ook groot. Maar wat speelt er nu in de Indische Buurt?

Sociale cohesie

De Indische buurt wordt al enige tijd geteisterd door de sloophamer. Zo is pas kort geleden een gedeelte van de Bandoeng- en Medanstraat gesloopt. Terwijl de graafmachines zich nog een weg banen door de funderingen van de huizen ontstaat er langzamerhand een leegstaande kavel die pas bebouwd zal worden als de kopers van de huizen zich zullen melden. Het idee achter de bouw van koopwoningen in de buurt is dat rijkere bewoners en de armere bewoners elkaar zullen opzoeken en dat de buurt zo niet langer een ‘achterstandwijk’ blijft. Maar klopt dit argument wel? Als het aan de bewoners ligt niet. Een bewoner zegt: ‘In Vinkhuizen (andere wijk) is hetzelfde gebeurd, echter hier zie je dat de kindertjes van rijke en arme bewoners niet met elkaar spelen.’ De keuze om koopwoningen in de wijk te zetten om de wijk te verbeteren lijkt dan ook niet te kloppen, eerder het tegendeel. ‘De mensen die een koopwoning willen betalen zijn vaak tweeverdieners die er overdag allebei niet zijn en zodoende weinig in contact komen met de andere bewoners in de wijk.’

“Geen toekomstwaarde”

Maar de Bandoeng en Medanstraat zijn niet de enigste straten die worden bedreigd, ook de Timor- en de Curaçaostraat worden bedreigt door de gele monsters. De woningen in de Curaçaostraat zouden “geen toekomstwaarde” meer hebben; de huizen hebben geen dubbele beglazing en geen CV. Maar hoewel de woningen koud zijn, is het casco van de woningen vaak nog in orde.Toch staan de woningen op de sloop lijst. En het gevolg van de sloop is achter de woningen in de Curaçaostraat te zien: een leeg veld dat ondanks de woningnood in Groningen onbebouwd blijft. Schandalig als je denkt dat de prijs van studentenwoningen tot in het absurde wordt gedreven door een gebrek aan woningen!‘Scheefwonen’Maar zou er niet veel beter iets aan het gebrek aan betaalbare woningen kunnen worden gedaan door het zogenaamde ‘scheefwonen’ eens aan te pakken? Hierbij woont iemand met een hoog inkomen in een huis voor mensen met een lager inkomen, zodoende blijven er maar weinig woningen over voor de mensen met een laag inkomen. Een bewoner merkte hierover op dat je al bij een inkomen van zo’n 21 duizend euro per jaar al een scheefwoner bent, zo wordt het probleem van scheefwonen een definitiekwestie en wordt de oorsprong van het probleem verlegd: er zijn te weinig betaalbare woningen in Groningen en zodoende staan starters vaak wel drie jaar in de rij voor men een huis kan krijgen!

Sloop?

Het lijkt erop dat de argumenten voor de sloop van de woningen weinig stand houden in de bovenstaande context. En genoeg mensen lijken tegen de sloop te zijn. Maar uiteindelijk blijft de vraag: ‘Wat doe je er tegen?’Wat dit betreft hebben de bewoners in de Noorderpoortsingel aangetoond dat de situatie van de bewoners zeker niet hopeloos is. Hier zouden iedere twee huizen worden samengevoegd en de huur zou er natuurlijk op omhoog gaan. Natuurlijk waren de bewoners het hier niet mee eens, maar in plaats van zuchtend te zeggen ‘Wat doe je er aan, hè?’ zijn ze in actie gekomen: en met succes het plan is nu van tafel! Met het oog op de opkomst van de bijeenkomst en de hoeveelheid mensen die tegen de sloop zijn moet het dan ook zeker mogelijk zijn de Indische buurt van sloop te reden!