Aanstaande maandag voeren schoonmakers wederom actie voor hun rechten. Na de harde acties van Schiphol schoonmakers tegen de schoonmaakbedrijven en Schiphol Group, die hadden geleid naar glanzende overwinningen, wordt nu De Nederlandsche Bank aangepakt. De Communistische Jongerenbeweging Amsterdam e.o. (jongerenorganisatie van de Communistische Partij Nederland – NCPN) verklaart zich wederom solidair met de strijd van de schoonmakers voor rechtvaardige arbeidsomstandigheden: respect, zekerheid en waardige vergoedingen voor het werk. 

CJB Amsterdam e.o.

Schoon genoeg campagne4

Wie de arbeidskracht inhuurt is óók verantwoordelijk!

In deze tijd van crisis staan onze sociale rechten onder grote druk. Elk bedrijf wil zo min mogelijk kosten maken. Daarbij kijken de bazen eerst naar beneden om te zien op wie ze kunnen bezuinigen, terwijl hun eigen zakken nog altijd genereus gevuld blijven. Bedrijven zoals De Nederlandsche Bank huren de arbeidskrachten voor het reinigen van hun kantoren in via schoonmaakbedrijven. De inhurende bedrijven zoals DNB verschuilen zich achter een dubbele interpretatie van het arbeidsrecht dat stelt dat een ingehuurde kracht geen arbeidsovereenkomst heeft met de derde partij, maar enkel met de schoonmaakbedrijven. De inhurende bedrijven ontkennen dat zij als opdrachtgever inspraak hebben op de arbeidsomstandigheden van hun schoonmakers.

Taart der Beschaving

Aanstaande maandag bieden de schoonmakers Nout Wellink, president van DNB, een taart aan. ‘Een symbolisch gebaar bij de vraag van de schoonmakers om beter toezicht te houden bij de verdeling van de koek dan voor de crisis’. Ook zullen de schoonmakers Wellink vragen om te voldoen aan een lijst met afspraken voor Goed Opdrachtgeverschap, als het bedrijf dat de arbeidskrachten inhuurt. Deze actie is niet enkel gericht naar DNB, maar naar alle banken en bedrijven die schoonmaakkrachten inhuren. Die bedrijven delen in de verantwoordelijkheid. En de werkers eisen nu dat deze bedrijven hun verantwoordelijkheden opnemen.

Actie, Strijd, Solidariteit!

De acties op Schiphol hebben laten zien dat de werker zich niet laat duwen in een positie van dienstbaarheid. Hoewel de inhurende- en schoonmaakbedrijven zich met hand en tand blijven verzetten tegen de basisrechten van hun werkers, heeft uitgewezen dat strijd loont. Maar strijd kan niet zonder solidariteit. Daarom roept de CJB op aan allen die solidair zijn, om a.s. maandag 15 juni met de schoonmakers, vakbond en ons mee te protesteren. De actievoerders verzamelen zich om 10.30 uur bij het Centraal Station in Amsterdam.