Constante onzekerheid over het behouden van je baan, intimidatie als je je mond open trekt over misstanden, geld waar je recht op hebt wordt je onthouden, ronduit smerige pauzeruimtes en daarbovenop moet je ook nog zelf betalen om elke dag überhaupt op je werk te kunnen komen. Dit zijn echter maar een paar zaken die de schoonmakers van Schiphol meer dan zat zijn. “De tijd van kleine acties is voorbij, wij komen in verzet. Onze rechten of wij staken,” is de boodschap van de strijdbare werkers.

58392

Jordy Klabbers

Maandag 16 maart jl. hielden de schoonmakers een luide en strijdbare protestactie tegen de behandeling die zij van hun bazen ontvangen. Al langer strijden de Schiphol-schoonmakers voor betere arbeidsomstandigheden, maar met steun van FNV Bondgenoten hebben zij zichzelf beter en grootschaliger kunnen organiseren. Iets wat ook duidelijk te zien was aan de grote opkomst van zeker 250 werkers en mensen die solidair zijn met hun strijd.

Het enthousiasme tijdens de actie was groot. Aangemoedigd door actieleiders vanuit de schoonmakers zelf en vertegenwoordigers van de vakbond werd er geslagen op emmers, leuzen gescandeerd zoals “Actie, actie, actie!” en werd Schiphol versierd door talloze protestborden. Vanuit het Plaza vertrokken de actievoerders naar het gebouw van Schiphol Group op het grote terrein. Onderweg kregen ze solidair applaus en gezwaai van wat collega-werkers van Schiphol die de stoet strijdbaar zagen lopen.

Eenmaal aangekomen bij het gebouw van Schiphol Group kregen de schoonmakers een antwoord op hun eisen. Als je het dan een antwoord kan noemen. Woordvoerder Wim Mul zei namens Schiphol Group dat de onderlinge afspraken onderling moeten blijven en schoof de verantwoordelijkheid naar de schoonmaakbedrijven. “Schiphol vindt het belangrijk dat partijen zelf in vrijheid met elkaar contractafspraken kunnen maken,” en “Wat wij niet doen is ingrijpen bij contractafspraken die partijen met elkaar hebben gemaakt”, aldus Mul. Hiermee wordt ontkend dat Schiphol – als bedrijf dat de arbeidskrachten van de schoonmaakbedrijven inhuurt – de invloed heeft om betere arbeidsomstandigheden voor de werkers te bewerkstelligen.

Voorman en één van de actieleiders Kantara Coulibaly heeft geen goed woord over voor het antwoord van Mul, waarin Schiphol zijn verantwoordelijkheden om aan de rechten van de schoonmakers te voldoen ontloopt. Hij belicht het tolereren van Schiphol dat werkers het al jaren en jaren moeten doen met een tijdelijk contract. Laag betaalde lonen en constante onzekerheid over het behoud van je baan is het gevolg. In gesprek met deze Voorwaarts!-correspondent kaart Coulibaly ook nog eens de kwestie van de eindejaarsuitkering van 4 maanden waar de schoonmakers recht op hebben aan, die nog steeds niet is uitbetaald. Met daarbij ook nog zijn persoonlijke problematiek door het onrecht, waar veel van zijn collega’s mee zitten. “Op dat geld rekende ik. Ik heb er hard voor gewerkt. Ik heb familie te ondersteunen en een moeder terug in Mali (geboorteland van de voorman) die ernstig ziek is,” aldus Coulibaly.

Veel van zijn collega’s hebben door het inhouden van de eindejaarsuitkering schulden gekregen. Het extraatje waar de schoonmakers op rekenden zal nu al grotendeels besteed moeten worden aan het afbetalen van die schulden.

De Schiphol-schoonmakers voeren een duidelijke en gerechtvaardigde strijd, maar het is ook een harde strijd door de daden van de tegenpartij. Intimidatie van werkers die zich organiseren was vanaf het begin af aan een terugkerende dreiging. Maar de schoonmakers houden stand en gaan door met hun eisen voor betere arbeidsomstandigheden. Actieleidster Judy Lock kondigde aan dat als er geen gehoor wordt gegeven aan de werkers, dat Schiphol maar eens moet ervaren hoe het is te functioneren als vliegveld zonder dat er iets schoongemaakt wordt. Met ruim 130 duizend reizigers elke dag zal het geen schone boel worden. Wellicht zal de directie van Schiphol zelf de vuilnisbakken moeten leeghalen, de plees soppen en de dwalende papiertjes en rommeltjes opruimen. Een staking is volgende week dus niet onwaarschijnlijk en misschien onvermijdelijk om de bazen op hun knieën te krijgen.

Dit is klassenstrijd, niet te ontkennen. De belangen van de schoonmakers rechtlijnig tegenover de belangen van de bazen. Laat allen die solidair zijn met de schoonmakers hun solidariteit ook uiten.

Power to the Schoonmakers!

Social Security of Flexicurity?
Sociale Rechtvaardigheid nu!

Steun de Schoonmakers!