Bijna 2.000 vakbondsleden hebben vrijdag 13 maart actie gevoerd op het Plein in Den Haag. De FNV had daartoe opgeroepen onder de leuze ‘Samen de crisis te lijf’. Terwijl het kabinet aan het bekonkelen is hoe het het beste de rekening van de crisis op het bordje van de bevolking kan leggen, lijkt deze manifestatie een warming-up te zijn voor meer en grotere acties.


Annabelle Schouten

Uit verschillende delen van het land stonden ze er: schoonmakers, mensen uit de bouw, docenten, havenwerkers, metaalwerkers, ambtenaren. Enkele teksten op de sandwichborden van de FNV: “100.000 banen, da’s pas een mooie bonus.” en “De banken zijn op het droge, nu de werkgelegenheid verhogen”. Een FNV Jong-bestuurder sprak over de snel stijgende jeugdwerkloosheid. Verwacht wordt dat volgend jaar 150.000 jongeren werkloos zijn. “Wij willen werkgarantie!”

Laat de veroorzakers de crisis betalen

De bond maakt duidelijk dat aantasting van werkgelegenheid, bevriezing van lonen en uitkeringen, bezuinigingen en verhoging van de AOW-leeftijd onacceptabel is. Daar tegenover zet de FNV maatregelen als mensen aan het werk houden via werktijdverkorting, scholing, koopkrachtbehoud en versterking van de positie van flexwerkers.Niet alleen moeten wij nu met zijn allen inleveren, de crisis is eveneens een voorwendsel om allerlei neoliberale verslechteringen versneld in te voeren onder het mom van ‘crisismaatregelen’. Een kapitalistische crisis herstellen met nog meer kapitalisme is alsof je een grieppatiënt nog wat extra virussen toedient.

Er samen uit komen… de straat op

Het begin is er: de bond komt in beweging tegen het afwentelen van de crisis op de bevolking. In andere Europese landen gaan al langere tijd mensen de straat op. Maar nu begint het ook hier te borrelen. Dit is voor de bond het moment om massaal en bijtijds aan de basis te mobiliseren. Geen tijd meer voor gepolder, geen tijd voor compromissen die steeds maar de werkenden benadeelt. Juist nu is het van belang om voor onze rechten op te komen, zeker voor jongeren. Onze toekomst staat op het spel. Donner sprak – onder luid gejoel (“Donner op!” en “Actie, actie, actie!”) – tot de actievoerders: “We moeten er samen uit komen”. Inderdaad, we moeten er samen uit komen als scholieren, studenten, werkenden, werklozen, gepensioneerden: in eenheid, de straat op voor een wereld zonder crises, voor een wereld waarin het gaat om ons werk, ons inkomen, onze huizen, ons onderwijs, kortom om ons bestaan!

15 mei demo in Brussel

Vrijdag 15 mei is er een Europese vakbondsdemonstratie in Brussel. Tegelijkertijd vindt er de volgende dag een demonstratie in Berlijn plaats en waarschijnlijk ook in Spanje. Vanaf eind maart kun je je via de FNV-site aanmelden voor de demonstratie in Brussel.

Meer informatie over 15 mei

Bekijk hier een filmpje over de FNV-actie.