In Frankrijk vonden wekenlang demonstraties en bezettingen plaats tegen het Eerste Baan Contract (CPE) die volgens de regering de jeugdwerkloosheid moet bestrijden. Dinsdag 28 maart bereikte het protest onder leiding van de communistische vakbond CGT zijn hoogtepunt met 2 à 3 miljoen mensen in meer dan 100 steden. De CJB staat volledig achter de acties!!!

Premier Villepin gaf geen duimbreed toe. De wet komt neer op de afschaffing van ontslagbescherming voor jongeren. Als de CPE zou worden ingevoerd, betekent dit dat jongeren tot 26 jaar met een nieuwe baan binnen twee jaar weer ontslagen kunnen worden. Flexibilisering van de arbeidsmarkt is nodig tegen de jeugdwerkloosheid, zegt de Franse regering. Een afbraak van de bestaanszekerheid, zeggen scholieren, studenten, arbeiders en bonden.

In heel Europa is de discussie over soepelere regels voor ontslagbescherming aan de gang. Ook in Nederland. De Nederlandse Metaalunie wil bijvoorbeeld bij wijze van proef de ontslagbescherming voor jongeren tot 23 jaar afschaffen. Het idee erachter: werkgevers nemen makkelijker jongeren aan en als het niet bevalt, kunnen ze hen weer op straat gooien.

Ontslagbescherming afpakken, jonge arbeiders klaarstomen voor de flexibiliteit van een elastiekje, het komt niet uit de lucht vallen, maar staat op de economische agenda van BV Europa. De winsten moeten omhoog, ten koste van de bestaanszekerheid van mensen. In Frankrijk woedt momenteel een ware strijd voor het behoud van arbeidsrechten, een strijd die ook voor jongeren in Nederland heel belangrijk is. Dat verdient onze solidariteit!

CJB feliciteert arbeiders, studenten en scholieren en Frankrijk met deze belangrijke overwinning, nu deze wet toch van de baan is, blijkt maar weer: Verzet loont!

Kijk voor fotoreportages over de Franse protesten op:

http://www.chengetheworld.org/nl/index.php?op=page&pid=1585.
http://www.indymedia.be/en/node/1901
http://www.indymedia.be/nl/node/1928