Internationaal Bureau

De Griekse politie heeft recent met grof geweld de vreedzame demonstraties aangevallen van de Communistische Partij van Griekenland, de Communistische Jeugd van Griekenland en verschillende klassengeoriënteerde massaorganisaties. De demonstraties vonden plaats op 17 november, naar aanleiding van de herdenking van de opstand tegen de fascistische junta in 1973. De NCPN en CJB hebben het onderstaande solidariteitsbericht gestuurd naar onze Griekse zusterorganisaties.

“De Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en de Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB) veroordelen de schandelijke repressie tegen de anti-imperialistische demonstratie voor de herdenking van de opstand tegen de fascistische junta in 1973 bij de technische universiteit (Politechneio). De burgerlijke Griekse regering, die meedogenloos de rechten van werkers afbreekt, kan het niet aanzien dat de mensen terugvechten onder leiding van de Communistische Partij van Griekenland (KKE), de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE) en massaorganisaties zoals het klassengeoriënteerde vakbondsfront PAME. Daarom is de regering overgegaan tot regelrecht autoritair handelen. De gewelddadige aanvallen van de regering, zonder enige aanleiding, tegen de demonstranten (waaronder parlementariërs van de KKE), met gebruik van traangas en waterkanonnen, laat de hypocrisie van de burgerlijke democratie zien.

De regering gebruikt de pandemie als excuus om de herdenking en demonstratie te verbieden. Tegelijkertijd is de regering de gezondheidszorg aan het privatiseren, worden ziekenhuizen gesloten en worden de winsten van de kapitalisten boven de gezondheid van de werkers gesteld, waarbij onvoldoende maatregelen genomen worden om de verspreiding van het virus in te perken. Opnieuw worden de rechten en levens van de bevolking opgeofferd op het altaar van de winst. Dit laat zien hoe hypocriet het besluit van de regering is om de demonstratie te verbieden en gewelddadig aan te vallen.

We moeten opmerken dat de demonstranten zich strikt hielden aan alle noodzakelijke gezondheidsmaatregelen, zoals afstand houden en mondmaskers dragen. Het was een zeer goed georganiseerde en vredige demonstratie. Er was geen enkele aanleiding voor de gewelddadige aanval van de politie.

De NCPN en de CJB staan zij aan zij met onze kameraden van de KKE en KNE. We eisen dat alle demonstranten die gearresteerd zijn onmiddellijk worden vrijgelaten. De strijd van de mensen tegen de kapitalistische barbarij kan niet worden ‘gevangengezet’. Deze repressie laat zien dat het kapitalisme is bedorven, en vervangen moet worden door een systeem waarin de werkers regeren en waarin de hedendaagse behoeftes van de bevolking kunnen worden voorzien, het socialisme-communisme.

Internationaal Bureau NCPN

Internationaal Bureau CJB

 

Hieronder meer foto’s van de recente demonstraties