Internationaal Bureau

De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) en de Communistische Jongerenbeweging Nederland (CJB) veroordelen de brute aanval van de Griekse politie op de vreedzame demonstranten in Thessaloniki op 6 april. Deze demonstratie vond plaats in het kader van een nationale staking in Griekenland. De arbeiders eisten maatregelen tegen de prijsinflatie, collectieve arbeidsovereenkomsten en loonsverhogingen, terwijl de staking ook gericht was tegen de betrokkenheid van Griekenland bij de imperialistische oorlog. De arbeiders verzetten zich tegen de aanwezigheid van militaire bases van de VS en de NAVO, evenals tegen het vervoer van NAVO-materieel door Griekenland.

Na een tussenstop bij het Amerikaanse consulaat en de kantoren van het kantoor van de Heleense Federatie van Bedrijven (werkgeversorganisatie), marcheerden de stakers en demonstranten in Thessaloniki naar de haven van de stad, onder de slogan “Thessaloniki is een haven van de volkeren, geen lanceerplatform voor de imperialisten”. In de haven werd de manifestatie door de politie zonder aanleiding en met geweld aangevallen. Acht demonstranten werden gearresteerd. Onder hen twee leden van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Griekenland (KKE) en een lid van de Centrale Raad van de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE). Eén van de Centraal Comité leden van de KKE, Efthimis Dimakis, raakte gewond en werd in het ziekenhuis opgenomen.

De acht demonstranten werden onder druk van demonstraties in Athene en Thessaloniki vrijgelaten. Zij moeten echter op 15 juni terechtstaan en worden geconfronteerd met schandalige en volkomen ongerechtvaardigde aanklachten.

We wijzen erop dat de KKE en de KNE een duidelijk standpunt hebben ingenomen tegen de imperialistische oorlog in Oekraïne, door de invasie van de Russische federatie te veroordelen, maar ook de oorlogsophitsing van de NAVO, de VS en de EU. De repressie van de Griekse staat zal niet het zwijgen opleggen aan de Griekse communisten en hun heldere boodschap: “Wij kiezen niet tussen het ene of andere kamp van de bandieten, wij kiezen voor het kamp van de volkeren”.

Wij uiten onze solidariteit met de Griekse arbeidersklasse, de klassengerichte vakbonden die zich rond de PAME scharen, en de KKE en KNE.

Internationaal Bureau van de NCPN

Internationaal Bureau van de CJB