Ongeveer dertig kaderleden van FNV Bondgenoten uit het hele land hebben maandagochtend actie gevoerd bij het distributiecentrum van Scapino in Assen. De solidariteitsactie was een grote steun voor het kaderlid dat niet meer op zijn werk mag verschijnen. Ook is dit het begin van een landelijk actienetwerk. 

CJB Groningen

img624348646Kaderleden van onder andere Super de Boer, Hema, Albert Heijn en FloraHolland waren aanwezig. De actievoerders lieten voor de deur van het distributiecentrum luid hun protest horen met fluitjes, toeters en megafoons. Ze wilden de directie een paar oude schoenen aanbieden, maar deze weigerde ze in ontvangst te nemen. Daarop gooiden de vakbondsactivisten de trap vol met een berg schoenen. Het management dat langzaamaan binnendruppelde, kon rekenen op een stevig fluitconcert. Ook CJB Groningen (waaronder vakbondsleden) was er om solidariteit te tonen. Dat werd gewaardeerd. Na afloop van de actie mochten we het woord voeren. De CJB benadrukte daarbij nog eens het belang om jongeren bewust te maken en te organiseren.

Intimidatie
Scapino-medewerkers zelf waren er uit angst voor represailles niet. De directie heeft hen de afgelopen weken flink geïntimideerd. Hoe bedoel je democratie op de werkvloer? Wel konden de werknemers het lawaai van buiten horen. Ze smst’en hun dankbaarheid voor deze actie. Deze solidariteit van kaderleden van andere bedrijven is voor de Scapino-medewerkers een belangrijk signaal. Het is een signaal dat ze er niet alleen voor staan. Vakbondsmensen door het hele land hebben te maken met werkgevers die al dan niet op subtiele wijze de meest kritische en actieve werknemers de pas willen afsnijden. Bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg maakt de werkgever het de kaderleden moeilijk door hen bijvoorbeeld niet zomaar vrij te geven.

img624348677

De directie van Scapino blijft naast haar schoenen lopen. Ze ontkent uiteraard in alle toonaarden dat ze een actief vakbondsman buiten de deur wil houden. In plaats daarvan zou het gaan om ‘een verstoorde werkverhouding tussen twee medewerkers’. De intimidatie jegens het personeel ziet zij slechts als ‘een mening’. Het is dus geheel toevallig dat degene die het vakbondswerk in dit bedrijf heeft opgebouwd, vooraan staat als het gaat om de strijd voor de werknemersrechten en zich ook nu met zijn mede-kaderleden bij Scapino inzet voor naleving van de cao, naar de sociale werkplaats wordt gestuurd? Na strijd voor deze cao wachten de mensen nog altijd op loonsvorderingen waar ze recht op hebben.

Solidariteit met vakbondsstrijd
Het betreffende kaderlid van Scapino krijgt ook juridische steun van FNV Bondgenoten. Binnenkort volgt een kort geding tegen Scapino. Maar naast deze individuele steun is de collectieve actie misschien nog wel belangrijker. Voor deze kaderleden van FNV Bondgenoten is het in elk geval duidelijk waar de zaak om gaat: een aanval op vakbondswerk. Zij laten zich niet de mond snoeren. Deze actie vormt dan ook de aanzet tot het uitbouwen van een landelijk actienetwerk, de vliegende bondgenotenbrigade.

Solidariteit met vakbondsstrijd is voor de CJB geen holle leuze. Overal waar werkgevers deze strijd proberen te ondernemen, zullen wij zij aan zij met de vakbondsactivisten staan en solidariteit organiseren.

Meedoen?
Lid van de vakbond of (nog) geen lid? Dat maakt niet uit. Als je solidair bent met mensen die op de werkvloer voor arbeidsrechten opkomen, kun je je aansluiten. Mail redactie@voorwaarts.net om in contact te komen met het actienetwerk.