De CJB en NCPN verklaren zich solidair met de staking van het personeel van OV op 28 mei en in andere bedrijfstakken op 29 mei voor een beter pensioen voor iedereen. De regering(en) hebben het pensioenstelsel stelselmatig afgebroken om de kosten ervan voor werkgevers en zichzelf (de overheid is de grootste werkgever in Nederland!) te verminderen. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de algemene strategie die door de EU is uitgestippeld om loonkosten en uitgaven voor publieke voorzieningen terug te dringen. Om de de kosten daarvan volledig neerleggen bij de werkende mensen.

AB van de CJB en PB NCPN

De argumenten ervoor zijn al jaren hetzelfde en gebaseerd op leugens: we kunnen de pensioenen niet meer betalen, we worden allemaal ouder en dus kunnen we best wat langer doorwerken, de pensioenen komen op rekening van de jongeren door de vergrijzing, enzovoorts.

Wat de leugens verhullen is dat de regering er enkel is voor grote bedrijven die miljarden winst draaien en daarvoor geen cent belasting hoeven te betalen. Het probleem is niet dat de pensioenen onbetaalbaar zijn. We leven misschien iets langer, maar de productiviteit is ook enorm gestegen. Het probleem is dat de regering, ongeacht wie erin verkozen is, de kapitalisten dient en niet de bevolking die na jaren hard werken terecht van een oude dag wil kunnen genieten.

Daarbij wordt ook nog eens de tegenstelling tussen jong en oud gebruikt: jongeren zouden moeten opdraaien voor de kosten van de ouderen die nu met pensioen gaat. Wat ze verhullen is dat het personeel volgens hun cao zelf jarenlang heeft gewerkt en betaald voor die pensioenen. Bovendien: jong wordt oud, en ook jongeren willen als zij oud zijn kunnen genieten van een goed pensioen. De tegenstelling is er niet tussen jong en oud, maar tussen arbeider en kapitalist, tussen jou en je baas.

Dit kapitalistische systeem is door en door verrot, en pakt van ons alle waarde af die we produceren. Daarom vechten de CJB en NCPN niet alleen voor verbeteringen, waar het stakend personeel terecht voor strijdt. Wij vechten voor de afschaffing van dit verrotte systeem, dat niet de hardwerkende arbeiders dient, maar alleen een handjevol kapitalisten die de grote bedrijven bezitten. Zoals Marx en Engels het formuleerden in het Communistisch Manifest: “In de burgerlijke maatschappij is de levende arbeid slechts een middel om de opgestapelde arbeid te vermeerderen. In de communistische maatschappij is de opgestapelde arbeid slechts een middel om het levensproces van de arbeiders ruimer, rijker, sterker te maken”. Wij vechten voor een systeem dat wél de bevolking dient, het socialisme-communisme.

 

Voor een goed pensioen voor iedereen!

Verlaag de AOW-leeftijd, weg met de boete voor eerder stoppen!

Voor indexatie van de pensioenen!