Paramaribo, 17 april – Een groep Surinaamse kinderen reisde maandag naar Cuba om gratis behandeling aan hun ogen te krijgen, als onderdeel van Operación Milagros*, een initiatief van Cuba en Venezuela. Enkele van hun zijn nog geen 2 jaar oud en leven in afgelegen gebieden van het binnenland, die alleen met de boot te bereiken zijn. De moeders van deze kinderen glimlachten; ze waren blij en drukten hun dank uit voor de kans die hun kinderen werd geboden. Ze waren vol hoop over hun reis naar Cuba, waar hun kinderen hulp zullen krijgen in het herstel van hun zicht. ‘het is alsof er een droom uitkomt’ zei één van de moeders.

Geen van de patiënten met nieuwe hoop, hoefde de boot te nemen om dan in een ziekenhuis geselecteerd te worden voor chirurgische behandeling. De Cubaanse dokters gingen daarentegen zelf naar de dorpen en woonplekken toe om ze te onderzoeken. De dokters werden door de binnenlandse bevolking verwelkomd en bedankt voor hun werk. Er zullen 137 patiënten met een hersteld zicht terugkeren. De ambassadeur van Cuba in Suriname, André González Garrido, en Edwin Noordzee, een functionaris van het Ministerie van Openbare Zorg in Suriname, waren aanwezig op de luchthaven om de patiënten uit te zwaaien.

Dezelfde vlucht bracht 116 behandelde Surinamers terug uit Cuba. De teruggekeerden, met de ogen nog bedenkt met het verband, grepen naar de handen van de Cubaanse ambassadeur en dokters om hun gevoel van dankbaarheid uit te drukken. De patiënten die maandag vertrokken voegen zich bij de 4.000 die al behandeld zijn op Cuba en de 12.000 al onderzocht door de Cubaanse oogartsen, werkzaam in Suriname sinds 10 oktober 2005.

Cuba heeft wereldwijd steeds meer bekendheid voor haar solidariteit met mensen in nood. En het is het Surinaamse volk die deze solidariteit elke dag persoonlijk ervaart, dankzij Operación Milagros, of Vision Now, zoals het beter bekend is in de Caraïben.

* Spaans voor ‘Operatie Mirakel’