Na jaren te hebben doorgebracht in een Japans gevangenkamp in de buurt van Sjanghai in China, bevond de vijftienjarige jongen Jim zich uitgeput in een oud stadion. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog lag hij uitgedroogd al half hallucinerend op zijn dood te wachten. Totdat plotseling alles om hem heen zich met een wit licht vulde net als de vele Amerikaanse bommen die hij eerder in de verte had zien en horen vallen. Na een paar seconden verdween het licht maar de knal bleef uit. Toen wist hij het zeker; dit was een voorteken van zijn komende dood. Spoedig, zo dacht hij, zou zijn ziel opstijgen uit deze stervende wereld.

Edwin Vissinga

Maar Jim had het mis, hij heeft later zijn oorlogsherinneringen in het boek Empire of the Sun weten te verwerken. Het licht dat hij zag was niet zijn eigen ziel die opsteeg uit deze aarde maar die van tienduizenden Japanners in Nagasaki die in één klap van de aarde werden geveegd door de tweede Amerikaanse atoombom op Japan.(1)

Waarom was het nodig dat deze bommen gegooid moesten worden? Een bom die tot de dag vandaag nog altijd leidt tot meer gevallen van kanker en geboorteafwijkingen in Hiroshima en Nagasaki dan in andere delen van Japan.Japan zal buigenVolgens de gebruikelijke/officiële versie van de geschiedenis waren de atoombomen nodig omdat de Japanners zich niet wilden overgeven. Om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers zouden vallen in de strijd tegen Japan, zijn de atoombommen ingezet tegen burgerdoelwitten om zo het land op zijn knieën te dwingen.(2)

Dat dit verhaal de wereld rond gaat is op zijn minst vreemd, omdat Generaal Eisenhower in Newsweek ooit heeft gezegd dat “de Japanners bereid waren om zich over te geven en het was niet nodig om ze te raken met dat verschrikkelijke ding.”(2) Ook Allen Dulles, het voormalig hoofd van de CIA, gaf in een interview toe dat hij destijds contact had met hoge kringen in Japan. Deze gaven aan dat Japan bereid was zich over te geven als de keizer zou mogen aanblijven (wat ook is gebeurd na de atoombommen. – SB).(3) Zelfs President Truman zelf was van mening dat “Japan naar vrede zocht.”(2) Maar als het niet nodig was om een atoombom te gebruiken tegen Japan, waarom is dit dan wel gebeurd?

Nucleaire chantageNadat de oorlog tegen Nazi-Duitsland was gewonnen begonnen sommige wetenschappers, die meewerkten aan de ontwikkeling van de atoombom, al te twijfelen om hieraan verder te werken. Om er voor te zorgen dat deze wetenschappers toch aan het project bleven door werken, werd hun verteld dat de bom zou worden gebruik om de Russen te onderwerpen.(4) Robert Oppenheimer, wetenschappelijk directeur voor de ontwikkeling van de atoombom, heeft zo voor een hoorzitting verklaard dat er veel moeite werd gedaan om de atoombom af te krijgen voor de conferentie van Potsdam.(5) Op deze conferentie zouden de geallieerden, inclusief Rusland, het verdere verloop van de oorlog bespreken.

Toen President Truman, op de conferentie van Potsdam, een rapport over de test van de atoombom kreeg, schreef zijn dochter: “Dit gaf mijn vader de mogelijkheid de gesprekken voort te zetten met meer lef en vastberadenheid.”(6) Ook onderzoek verricht naar de diplomatieke archieven van Japan, de VS en Rusland wijst uit dat “Indruk wekken op Rusland belangrijker was dan het eindigen van de oorlog.”(2) De atoombommen waren dus niet bedoeld, zoals wordt geleerd, om mensen levens te reden, maar om ‘de Russen te onderwerpen.’

De auteur wil de lezer er op wijzen dat veel materiaal gebruikt voor dit artikel materiaal is wat rechtstreeks afkomstig is van mensen als Truman, Churchill en Zjoekov. Dit materiaal is uiterst leesbaar. Kijk dus gerust rond op http://www.dannen.com/decision
De inleiding is ontleend uit ‘Empire of the sun’ van J.G. Ballard

  1.  ‘Nagasaki remembers atomic attack’ http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4133572.stm
  2.  ‘Hiroshima and Nagasaki: Worst terror attacks in history’ http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=785
  3. ‘Dulles admits Japan tried to yield before Hiroshima’ http://www.greenwych.ca/dulles.htm
  4. ‘The Decision to bomb Hiroshima & Nagasaki’ http://www.greenwych.ca/hiro2bmb.htm
  5. ‘Setting the test date, July 2, 1945’ http://www.dannen.com/decision/testdate.html
  6. ‘J’étais l’interprète de Staline’ – Valentin Beriejkov’ p.384