Opnieuw hebben (ontslagen) medewerkers van Henk ten Hoor op vrijdag 11 december  (koopavond) actie gevoerd. Zoals aangekondigd vond de actie als vervolg op het protest bij het hoofdkantoor op 30 november plaats bij één van de 85 filialen om zo ook klanten van de kledingwinkel op de hoogte te stellen. Winschoten was deze keer de locatie. De actie kon rekenen op veel sympathie van het winkelend publiek.

“Zo gaat het overal”, was een veel gehoorde opmerking. Mensen herkennen het van hun eigen werksituatie. Als een baas je niet meer nodig heeft, word je gewoon gedumpt en ingeruild voor een jongere (en dus ook goedkopere) medewerker. Want Henk ten Hoor – net uit de rode cijfers – wil blijven groeien en nieuwe filialen openen. “Zo ga je toch niet mensen om? Nou, daar koop ik niks meer”, aldus een passerende vrouw. Bij een bord dat de actievoerders hadden neergezet voor voorbijgangers om hun mening achter te laten bleef een jongen op de fiets staan. Hij blijkt ook lid van de FNV te zijn en wil zich aansluiten voor volgende acties.

DSC00316_kleiner

Wil de echte boef opstaan?
Niet alleen vanuit het winkelend publiek kwam sympathie, ook het personeel van een aantal andere kledingwinkels steunde het protest. Eén van de ontslagen Henk ten Hoor-medewerkers liep een aantal zaken binnen waar ze collega’s kent. Die vertelden dat sommige werkgevers zover gaan om mensen op staande voet te kunnen ontslaan dat ze spullen in hun tassen stoppen en hen beschuldigen van diefstal.

Even later blijkt dat dit soort praktijken ook bij Henk ten Hoor plaatsvinden. Een 23-jarige medewerkster kreeg gisteren te horen dat ze op staande voet was ontslagen omdat ze iets gestolen zou hebben. De verkoopdirecteur die haar hiervan heeft beschuldigd heeft geen enkel bewijs, maar maakte haar gewoonweg voor leugenaar uit toen zij zich probeerde te verweren. Wie is hier nu de echte boef? Deze jonge vrouw met twee kinderen die net aan een opleiding wilde beginnen, staat door deze valse beschuldiging zonder ook maar ergens recht op te hebben op straat. Dat is geen boevenwerk, dat is gewoon misdadig.

Vakbondsmacht!
De strijd gaat dus door. Ook deze keer waren CJB en NCPN aanwezig uit solidariteit. Werknemers die de moed hebben om in verzet te komen tegen deze wanpraktijken van werkgevers verdienen onze steun en onze inzet. In het o zo ondernemersvriendelijke klimaat van het kapitalisme lijkt alles geoorloofd voor werkgevers, terwijl degenen die het werk doen en voor de opbrengsten zorgen steeds meer moeten inleveren en steeds meer moeten buigen. Het enige antwoord daarop is: een vakbondsmacht opbouwen en de strijd aangaan.

Binnenkort volgt bij een ander filiaal een nieuwe actie. En ook al zijn deze 18 ontslagen niet meer terug te draaien, het is een signaal aan deze directie (en aan alle andere): het is genoeg. Tot hier en niet verder.