Redactie Voorwaarts

Amsterdam 18-03-18 – Afgelopen Zondag waren de CJB en NCPN aanwezig op de antiracisme demonstratie in Amsterdam. Deze manifestatie wordt jaarlijks georganiseerd door het Comité 21 maart. Dit jaar stond de protestmars in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen, die toevallig vielen op 21 maart: de internationale dag tegen racisme en discriminatie. onder het mom van “geen racisme in de raden” waren de extreemrechtse Partij van de Vrijheid(PVV) & Forum voor de Democratie(FVD) het voornaamste doel.

Poster van de CJB-NCPN tijdens de demonstratie

Beide partijen verkondigden in aanloop van de verkiezingen steeds openlijker en schaamtelozer hun racistische en extreem-rechtse denkbeelden. Een trend die zich al enkele jaren voortzet, en de politieke agenda steeds meer bepaalt. Als een tweesnijdend zwaard schaadt dit de arbeidersklasse: aan de ene kant breken diezelfde partijen betaalbare woningen, zorg, baanzekerheid, en andere sociale voorzieningen af. Terwijl aan de andere kant hun racistische retoriek verdeeldheid zaait onder arbeiders en ze afleidt van de werkelijke problemen.

Als een tweesnijdend zwaard schaadt dit de arbeidersklasse: aan de ene kant breken diezelfde partijen betaalbare woningen, zorg, baanzekerheid, en andere sociale voorzieningen af. Terwijl aan de andere kant hun racistische retoriek verdeeldheid zaait onder arbeiders en ze afleidt van de werkelijke problemen.

Om één uur verzamelden zo’n duizend demonstranten van een wijd spectrum van verschillende organisaties zich op de Dam. Na speeches van Saida Derrazi van het organiserend comité en Najeebullah Azad, Afghaanse student en activist in Nederland, vertrok de mars richting het Museumplein. De CJB en NCPN liepen samen, gesteund door enkele kameraden van de Turkse communistische partij TKP en de Iraanse communistische partij CPI. Door de nog ijzige lentewind baanden wij ons een weg naar het eindpunt, waar de manifestatie werd afgesloten door een reeks toespraken van onder andere Max van den Berg (oud-staker februari staking), Zakaria Boufangacha (Coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid FNV ) en enkele muzikale intermezzo’s.

Door de nog ijzige lentewind baanden wij ons een weg naar het eindpunt, waar de manifestatie werd afgesloten door een reeks toespraken van onder andere Max van den Berg (oud-staker februari staking)

De strijd tegen racisme en discriminatie moet collectief en internationaal gevoerd worden. Een collectief, breed gedragen geluid is nodig om de politiek tot actie te dwingen. Juist daarom is het zo belangrijk dat de CJB en NCPN onderdeel uitmaken van deze antiracisme demonstratie en andere door het hele land. Daarnaast is onze deelname vitaal voor het blijven aankaarten van het kapitalisme als gemeenschappelijk oorzaak van het racisme, iets dat helaas ook in de antiracisme beweging steeds vaker genegeerd wordt.

Kapitalisme is de oorzaak. Racisme is het gevolg. Socialisme is de oplossing!