Redactie Voorwaarts

Gisteren voerde de CJB in Groningen actie in solidariteit met de arbeiders van Niemeyer. Zij hingen een spandoek op en deelden flyers uit aan arbeiders en voorbijgangers. De tabaksfabriek Niemeyer in de stad Groningen maakte onlangs bekend na 200 jaar haar deuren te willen sluiten. Als dit gebeurt zullen 185 arbeiders niet meer aan het werk kunnen in hun fabriek. En dat alleen maar omdat in London de kapitalisten hebben besloten dat de winst gemaximaliseerd kan worden door de productie te verplaatsen naar Duitsland en Hongarije. Daar is de productie goedkoper omdat de uitbuiting van arbeiders er intenser is. En dat terwijl de eigenaar van Niemeyer, British American Tobacco, in 2019 een winst van 9 miljard pond maakte, en een omzet van 26 miljard pond draaide!

Het kapitalisme laat haar lelijke gezicht weer zien en Groningen verliest een fabriek die geldt als een begrip in de stad. Werkgelegenheid, milieu of klimaat blijken geen prioriteit – als het geld maar stroomt. Het is hoog tijd dat de werkende klasse opstaat voor een wereld zonder werkloosheid, armoede en uitbuiting. Een wereld waarin de fabrieken maatschappelijk eigendom zijn en de productie wordt gepland aan de hand van sociale criteria in plaats van winstmakerij. Ondertussen hoeven arbeiders de streken van het kapitaal niet meer zomaar te accepteren en kunnen zij strijden voor hun belang.

De CJB heeft contact met de lokale vakbond en zal de arbeiders van Niemeyer steunen op elke mogelijke manier in hun eisen voor de toekomst.

Hun strijd is onze strijd!