De lage tonen klinken als de aanrollende donder over het enorme festivalterrein in Lissabon. Plotseling klinkt een melodie, waarop de duizenden festivalgangers vrijwel onmiddelijk luid mee beginnen te schallen en dansen – het is de bekende “Carvalhesa”, een van de bekendste liederen van de Portugese Communistische Partij, de PCP. Het lied wordt traditioneel ingezet bij zowel de opening als de afsluiting van het enorme “Festa do Avante!” – het festival van de PCP. Een indrukwekkend schouwspel.

Door Gandiva

Dit festival is een enorm spektakel van solidariteit – meer dan 9000 vrijwilligers, waaronder de vele jongeren van de JCP, de Communistische Jeugd van Portugal, hebben meegeholpen aan de opbouw van alle festiviteiten. Het festival ontvangt tienduizenden bezoekers. Elk jaar worden in de geest van internationale solidariteit communisten van tientallen partijen en organisaties uitgenodigd. Al vele jaren is ook onze partij, de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN), lid van de internationale delegatie.

Het thema van het festival is de viering van 45 jaar Anjerrevolutie. Op 25 april 1974 werd de fascistische “Estado Novo” (Nieuwe Staat) dat Portugal 40 jaar geteisterd had omvergeworpen. Eindelijk kon het Portugese volk vrij ademen – de PCP had een enorm aandeel in de omverwerping van het fascisme. De PCP is terecht zeer trots op de talloze kameraden en anderen die hun leven hebben gegeven in de strijd tegen het fascisme.

Dit festival is voor ons de gelegenheid om als partij met vele kameraden van andere communistische partijen te praten, te leren van hun ervaringen, hun te vertellen over onze ervaringen in Nederland, en op die manier veel van elkaar te leren. Er zijn vertegenwoordigers uit elk deel van de wereld – kameraden uit Vietnam, Oost-Timor, Angola, Mozambique, Venezuela, Chili, Palestina, Bahrain. Vele van deze kameraden vechten onder andere omstandigheden dan wij in Nederland, vaak vele male zwaarder. Veel kameraden worden vervolgd en in de illegaliteit gedrukt.

Ondanks de zware omstandigheden zijn deze kameraden optimistisch in hun strijd. Gezamenlijk hebben we veel gelachen en gepraat, en ook genoten van het eten en drinken op het festival. Het hele festivalterrein is opgedeeld in verschillende delen van Portugal, waarbij mensen uit deze regio’s voor een lage prijs allerlei regionaal eten en drinken kunnen bestellen. Ook deze tentjes draaien op vrijwilligers van de partij.

We worden bijzonder hartelijk ontvangen door de Portugese kameraden. Op zaterdag worden we rondgeleid in Palmela, een gemeente waarin de partij bijzonder sterk is. Kameraden van de lokale partijafdeling leiden ons rond en praten uitbundig met ons over de situatie daar. Op 6 oktober zijn de verkiezingen – de partij zet alle zeilen bij om van die gelegenheid gebruik te maken om de partijafdelingen op te bouwen en een goed verkiezingsresultaat neer te zetten.

Vervolgens keren we terug naar het festivalterrein. Op het festival zelf spelen talloze muzikanten, van grote artiesten zoals de Last Internationale, geassocieerd met Rage Against the Machine, maar ook lokale Portugese muziek zoals Fado en “Cante” – een indrukwekkende muzieksoort zonder muziekinstrumenten, maar alleen stemmen die op een droevige toon hun muziek aan een muisstil publiek laten horen.

In de avond genieten we met enkele kameraden van het optreden van de eerder genoemde Last Internationale, die indrukwekkende rockmuziek combineren met een bekend lied van Jose “Zeco” Afonso, genaamd “Os Vampiros” – de vampieren, waarin gezongen wordt “zij eten alles… en zij laten niks over”. Hoe herkenbaar is zo’n tekst, in een maatschappij waarin een handjevol kapitalisten alle rijkdom die de werkende mensen produceren “opeten”, en waar voor de rest van de mensen zogenaamde zuinigheid wordt gepredikt…

De volgende dag worden alle internationale gasten ontvangen door de leiding van de PCP, en krijgen ieder de gelegenheid om te spreken over de situatie in hun land. Dit was in aanloop naar de rally die in de middag gehouden werd, waarbij wij als internationale gasten het podium mogen betreden en luid begroet worden door een massa van duizenden mensen. Hier wordt de “Carvalhesa” ingezet en ook “Avante Camarada!”, het partijlied van de PCP. De slogan “zo zien wij de kracht van onze partij!” wordt meerdere malen ingezet.

Het Festa do Avante laat zien dat het communisme verre van dood is, ook al kunnen de kapitalisten het elke dag in hun krantjes en hun media verkondigen. Dit festival laat een glimps zien van de strijd die wij internationaal voeren- miljoenen mensen over de hele wereld vechten voor een wereld zonder uitbuiting van de mens door de mens, voor een socialistisch-communistische wereld. Ook wij Nederlandse communisten dragen daar ons steentje aan bij!

meer weten over het festival? kijk op festadoavante.pcp.pt