Paul*

Elk jaar eind september ondergaat het Tritsis park in Athene een volledige transformatie: een compleet festival wordt uit de grond gestampt. Dit is het Festival KNE-Odigitis, het festival van de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE).

Elk jaar komen tienduizenden mensen, wat het Festival van KNE-Odigitis het grootste culturele evenement van Griekeland maakt. Gedurende drie dagen treden hier de grootste namen uit de Griekse muziekwereld op. Het muzikale aanbod groot, want er zijn maar liefst vijf verschillende muzikale podia. Verspreid door Tritsis park vind je ook verschillende kunsttentoonstellingen van lokale kunstenaars.

Maar wie denkt dat mensen alleen naar Odigitis komen voor de muziek, kunst, de lekkere souvlaki en de gezelligheid zit ernaast. Er is een onmiskenbaar politiek karakter. Zo is er een podium speciaal voor politieke speeches. Hier spraken onder andere kameraden van de Revolutionairy Communistische Jeugdbond van Rusland (Bolshevistisch), die zich uitspraken tegen de oorlog in Oekraïne en het beleid van hun regering. Op hetzelfde podium werd een bijdrage van de Jongerenafdeling van de Unie van Oekraïnse Communisten voorgelezen, wat goed toont dat de oorlog in Oekraïne het best bestreden kan worden door internationale solidariteit, tegen de burgerij van beide landen. Ook vertelden Sri Lankese kameraden hier over de rol van hun partij in de demonstraties in Sri Lanka, waar de president werd weggejaagd, een rol waar de burgerlijke media in Europa doorgaans over zwijgt.

Het politieke karakter van het Festival van de KNE blijkt ook uit de ‘international city’, waar zo’n 35 communistische en anti-imperialistische jongerenorganisaties van over de wereld een standje hebben. Hier kunnen de bezoekers van het festival een praatje maken en erachter komen hoe het gesteld is in andere landen. Jonge mensen zijn enthousiast omdat ze met eigen ogen zien dat de communistische strijd internationaal is, maar zo mogelijk nog enthousiaster zijn de oudere mensen die zien dat een volgende generatie klaar staat om de strijd over te nemen.

politieke verzameling op odigitis

De KNE organiseert ook een hoop leerzame en interessante activiteiten voor de internationale afgezanten rondom het festival. Op donderdag werd een historische rondleiding gegeven door Athene, waar werd stilgestaan bij locaties waar dappere strijd werd geleverd, eerst tegen de nazi’s in de tweede wereldoorlog, en daarna tegen de Britse troepen en het collaborationistische regime wat ze in het zadel hielpen. De rondleiding eindigde bij de Polytechnische school van Athene, waar studenten in 1973 vochten tegen de fascistische militaire Junta. Het leger liet een tank door het hek rijden om de opstand neer te slaan en tientallen studenten kwamen om het leven. Een deel van het hek is nog steeds zichtbaar als aandenken.

Vrijdag werd het KKE-hoofdkantoor bezocht. Dit grote gebouw, wat dankzij het grote stalen hek wat wegheeft van een fort. In de congreszaal werden de internationale kameraden gegroet door een afgevaardiging van het Centraal Comité van de KKE, die vervolgens openstond om vragen te beantwoorden. Hierna hielden alle internationale afgezanten een speech rondom het onderwerp: ‘De strijd van onze organisaties onder de condities van de imperialistische oorlogen en de intensificatie van de aanval van het kapitaal tegen de volkeren.’ In deze speeches kwam naar voren waar de communisten in de verschillende landen op nationaal niveau mee bezig zijn, maar ook hoe zij de huidige internationale situatie analyseren.

Zaterdag hielden de secretaris van de Centrale Raad van de KNE, Nikos Abatielos, en de algemeen secretaris van het Centraal Comité van de KKE, Dimitris Koutsoumbas, de centrale toespraken op het hoofdpodium. Het is een zeer massale en indrukwekkende politieke bijeenkomst.

De KNE en KKE geven met hun Festival een geweldig voorbeeld aan communisten over de hele wereld: je hoeft je niet te beperken tot de vakbonden of studentenstrijd om de arbeidersklasse te bereiken. Het leven is niets zonder cultuur, of het nou kunst, muziek, of iets anders is. Cultuur moet niet iets zijn enkel voor de heersende klasse; cultuur is onmisbaar in de strijd tegen het kapitaal.

Een ding is zeker: alle bezoekers aan het Festival van de KNE kunnen terugkijken op een zeer geslaagd festival, of het nou was vanwege de optredens, kunsttentoonstellingen, of de politieke bijdrages. De CJB bedankt de KNE voor de uitnodiging en kijkt alvast uit naar de 49e editie volgend jaar!

* Paul is een kaderlid van de CJB en NCPN, en hij vertegenwoordigde de CJB op het Festival van KNE-Odigitis.