Op 23 mei was de CJB aanwezig op de Europese Markt van het Zadkine college in Rotterdam. Deze Europese markt werd georganiseerd naar aanleiding van de Europese verkiezingen die ook op die dag plaatsvonden. Op deze markt konden wij in gesprek gaan met mbo-studenten om beter te leren tegen welke problemen zij aanlopen en wat er echt speelt. Volgens sommige politici moeten we namelijk geloven dat het allemaal zo goed gaat in Nederland. Ook konden wij onze standpunten met de studenten delen. Ons meest populaire standpunt was het stoppen met stagevergoeding en het geven van een normaal salaris aan iedereen die in een bedrijf werkt. Vele studenten zagen in hoe ze namelijk op deze manier extreem worden uitgebuit en hoe oneerlijk dit is. Ook een docent van de studenten was het eens met deze stelling want haar eigen kinderen worden namelijk op deze manier uitgebuit!
Armoede, racisme en discriminatie, de ongelijke verdeling van de welvaart en het milieu zijn ook thema’s die de studenten belangrijk vinden. Allemaal zaken die de burgerlijke politieke partijen nooit kunnen oplossen, omdat ze dit systeem in stand willen houden waarin de winst de motor van de economie is. Alleen strijd van de arbeidersklasse tegen de uitbuiters kan deze problemen verminderen en uiteindelijk wanneer de productiemiddelen in handen van de arbeidersklasse zijn duurzaam oplossen. Toch waren er ook diverse jongerenorganisaties van politieke partijen aanwezig om allerlei illusies te verspreiden of valse beloftes te doen in aanloop naar de verkiezingen. Dwars (GroenLinks), Jonge Socialisten (PvdA), Jonge Democraten (D66) en de jongeren van Nida, Leefbaar Rotterdam en Forum van Democratie waren aanwezig. De laatste twee kwamen laat aan en gingen vroeg weg. De politieke partij Volt was ook aanwezig en vond het vooral interessant om de EU op te hemelen en te melden dat ze de jongste verkiesbare kandidaat op de lijst hadden.
Op de Europese markt konden wij vele goede en nuttige gesprekken voeren, ondanks dat de studenten in een workshop leugens en verdraaiingen kregen te leren over wat het betekent om onder een “dictatuur” te leven (dat is hoe over communisme wordt lesgegeven). Uiteindelijk kregen we ook met regelmaat te horen dat we gelijk hebben. Zelfs als we in eerste instantie te horen kregen van een student dat hij eigenlijk “een kapitalist is” (wat toont dat er verwarring is over die term, aangezien kapitalisten de eigenaren zijn van de grote bedrijven die geld verdienen aan het werk van anderen, niet mbo-studenten). Sommige andere politieke organisaties wilden ons provoceren en we kregen van hun onzinnige anticommunistische propaganda te horen. Op onze standpunten die we op de Europese Markt kwamen delen gingen ze echter niet in. Meer dan dat wat wij wilden ‘onrealistisch’ zou zijn kregen we niet te horen, aangezien het enige ‘realistische’ en ‘pragmatistische’ perspectief volgens hun is dat een kleine groep rijker en rijker wordt terwijl de rest van de bevolking wordt uitgebuit en de rechten van studenten en werkers systematisch worden afgebroken. Dit is het perspectief dat de in opleiding zijnde politieke vertegenwoordigers van het kapitaal te bieden hebben aan mbo-studenten en andere jongeren.
Het was goed dat wij als CJB aanwezig waren om te wijzen op het imperialistische en ondemocratische karakter van de EU. We hebben erop gewezen dat de EU de belangen van de grote bedrijven dient en niet die van de gewone mensen en de jongeren. We hebben studenten aan het denken gezet en wellicht wat klassenbewuster gemaakt. Er was in ieder geval van meerdere studenten interesse naar meer informatie over ons en het communisme. Binnenkort zullen we onze flyer met onze standpunten voor mbo-studenten publiceren.