Na tien weken actievoeren behaalden de actievoerende schoonmakers in Groningen de overwinning . Deze werd op donderdag 10 februari gevierd in de Waterloo-bar in Groningen. Voor de CJB was dit een bijzonder feest omdat zij onderscheiden werd als dank voor haar steun in deze periode.

Mark Jan Smit

CJB-voorzitter Arlen Sabajo neemt de oorkonde in ontvangst.

De Belastingdienst en DUO (voormalige IB-Groep) verhuizen binnenkort naar een splinternieuw kantoor in Groningen. De ambtenaren verhuizen allen mee. Maar wie er verwacht dat overheidsinstellingen ook met zorg omgaan met het personeel in ondersteunende diensten zoals de schoonmaak, komt bedrogen uit. Want wat moest er met de schoonmakers gebeuren? Voor hen zou er geen plek meer zijn, zij zouden vervangen worden. De Belastingdienst en DUO hebben de schoonmaak van hun kantoren immers uitbesteed aan de prijsvechters Asito en GOM.

Een groep schoonmakers pikten dit niet en hebben  tien weken lang actie gevoerd. Zij lieten hun protest duidelijk horen in de stad. Velen steunden de volhardende en strijdvaardige actievoerders, van burgemeester tot Tweede Kamerleden, van gemeenteraad tot studentenverenigingen, van solidaire ambtenaren tot muzikanten. En natuurlijk de CJB die waar en wanneer de schoonmakers actie voerden, er consequent naast hebben gestaan om ze door dik en dun te steunen.

Het eindresultaat mag er zijn! Schoonmaakbedrijf Asito ging vlak voor het aflopen van het ultimatum overstag. Bij GOM waren nog twee stakingsdagen voor nodig om het bedrijf zover te krijgen. Maar beide bedrijven geven een absolute baangarantie voor de betrokken groep schoonmakers.  Zeker net zo belangrijk als deze schitterende overwinning is de collectieve strijdgeest die hiermee ontstaan is, zoals schoonmaakster Margreet van Houten het treffend zegt: ‘we hebben het met z’n allen gedaan. We zijn sterker geworden. Niemand doet ons meer wat!’

En daar mag wel eentje op gedronken worden! Deze overwinning werd op 10 februari gevierd in de Waterloo-bar. Dat deze actie ook de landelijke politiek haalde, blijkt uit de aanwezigheid van de Tweede Kamerleden Paul Ulenbelt (SP) en Tjeerd van Dekken (PvdA). En hier werd de CJB voor haar actieve steun en betrokkenheid bij de acties onderscheiden met een oorkonde die door voorzitter Arlen Sabajo in ontvangst werd genomen. De CJB is nu vriend van de schoonmakers!