CJB Zuid-Holland

Begin dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente Rotterdam het historisch monument De Hef wil ontmantelen om zo de megajacht van Jeff Bezos er doorheen te laten varen. De Hef werd in 1927 opengesteld voor verkeer. In 1928 maakte de communistische filmmaker Joris Ivens over De Hef een korte film genaamd ‘De Brug’.[i] Deze film werd wereldwijd een succes en is online nog steeds te zien.

Sinds 1993 wordt De Hef niet meer gebruikt en het is inmiddels een rijksmonument die alleen om bijzondere redenen ontmanteld mag worden. Hier in Nederland wordt er voor de rijksten van de wereld superjachten gemaakt en doorgaans kunnen die zonder problemen de zee in. Echter voor de superjacht van Bezos is dit anders. Bezos staat tweede op de lijst van de meest rijke personen met een geschat vermogen van $132 miljard. Hij is de belichaming van de steeds grotere ongelijkheid op de wereld. Deze groeiende ongelijkheid die enkel te verklaren is door de kapitalistische productiewijze bestuderen.

Zijn rijkdom moet hij laten en zien dat doet hij door een jacht te bouwen die zo groot is waardoor De Hef ontmanteld moet worden. Het gaat om een jacht van bijna een half miljard. Vanzelfsprekend heeft het nieuws veel woede opgewekt en tal van Rotterdammers willen eieren gaan gooien richting de jacht van Jeff Bezos.[ii]

Zaterdag 18 juni stonden we daarom met CJB Zuid-Holland bij de Hef in Rotterdam met een ludieke actie; en een bannerdrop met de slogan “De hef gaat niet weg voor Jeff! Solidariteit met de werkers van amazon. Sloop de macht van het kapitaal!

Bezos de uitbuiter

De enorme rijkdom waarvan Bezos geniet, en die in de afgelopen twee jaar gigantisch is toegenomen, komt door de ruim 1 miljoen werkers die ervoor zorgen dat Amazon een succes kan zijn. Werkdagen van meer dan 8 uur zijn normaal, pauzes zijn kort en zelfs het lopen naar de wc gaat af van de pauzetijd en de arbeidsomstandigheden zijn zo slecht dat veel werkers ziek worden bij Amazon.

Werkers verenigen zich

Tegen de slechte arbeidsomstandigheden en de lage lonen komen werkers in actie. In VS betekent de eerste stap vooral om een vakbond op te richten. Na vele jaren van proberen is het dit jaar op 1 april ook daadwerkelijk gelukt. Een historische overwinning voor de werkers daar en die ook gelijk een effect heeft naar andere werkplekken die internationaal bekend zijn zoals Starbucks. Bij de vakbond hebben ze duidelijke eisen: hogere lonen, betere voorwaarden en arbeidsomstandigheden.[iii] Het is inspirerend om de interviews van de werkers die dit hebben weten te realiseren te lezen. Eén persoon[iv] verwijst naar een handboek van communistisch leider uit de Verenigde Staten, William Z. Foster, uit de jaren 20 als gids.[v] Het is enorm knap wat de werkers daar hebben weten te realiseren en het laat zien dat doorzetten loont en het mogelijk is om werkers daadwerkelijk onder moeilijke omstandigheden te organiseren. Het gaat namelijk om een werkplek met ook veel buitenlandse migranten, een groep die doorgaans minder goed te organiseren mede door de taalbarrière.

Het is een historische overwinning omdat Bezos en Amazon er alles aan hebben gedaan om het oprichten van een vakbond tegen te gaan. Een jaar eerder was het Amazon nog gelukt om in Alabama na een intensieve campagne het oprichten van een vakbond tegen te houden. Mede door organizers moeilijk te maken door bijvoorbeeld stoplichten sneller op groen te laten gaan zodat vakbondsmensen minder tijd hadden om met werkers van het bedrijf te spreken. Ook werden er meerdere mensen die op de werkvloer collega’s organiseerden ontslagen.[vi] Het bedrijf spendeerde in 2021 alleen al $4,3 miljoen aan anti-vakbondsactiviteiten en sommige van de mensen die dat ‘werk’ deden daarvoor op dagbasis $3200 voor kregen.[vii] Amazon is hier overigens niet alleen in want een rapport uit 2020 liet zien dat bedrijven in de VS gezamenlijk jaarlijks $340 miljoen daaraan besteden.[viii] Daarom toen het uiteindelijk op een werkplek van 8000 werkers toch lukte om een vakbond op te richten was de reactie van Amazon dan ook veelzeggend: ‘We zijn teleurgesteld over de uitslag. Het is veel beter voor onze werknemers om een directe band met het bedrijf te hebben’[ix]

Internationale strijd

Hoe leuk en ludiek eieren gooien ook is het is geen oplossing de groeiende rijkdom van miljardairs. En het betekent niets voor de lessen die we hier moeten trekken. Sinds vorig jaar is Amazon namelijk ook in Nederland. Ook in de omliggende landen probeert Amazon namelijk vakbonden buiten de deur te houden en in Nederland is het nog niet gelukt om vakbondsactiviteiten te ontplooien.[x] Uit andere landen komen regelmatig berichten naar buiten dat werkers ondersteund door de vakbonden daar staken voor betere omstandigheden en hogere lonen.[xi] In Nederland is bol.com de grootste retailer momenteel en voor de werkers daar zijn de omstandigheden ook niet heel veel beter. Ook hier werken er vooral arbeidsmigranten in de enorme distributiecentra en worden de arbeidsmigranten slecht behandeld.[xii]

Mythes van kapitalisten

Er is een mythe dat de rijksten op de wereld heel erg hard werken en slimme ideeën hebben. Dat dit de reden is dat ze zo rijk zijn geworden. Bij Bezos wordt dit verhaal ook vaak herhaald dat hij alleen op zijn kamer Amazon bedacht en in een garage begon. Wat niet verteld wordt is dat zijn ouders hem met een bedrag van $245.573 ondersteunden. Dat deze mythe continu wordt verspreid is om het idee te verspreiden dat wanneer iemand arm en werkloos is het de persoons eigen schuld is en dit rechtvaardigt weer de dwang om zonder salaris te werken en vele controles van overheidsdiensten bij de mensen die van een bijstand moeten leven omdat er te weinig banen zijn. Dat deze mythe o.a. via de burgerlijke media continu wordt verspreid is omdat kapitalisten ook veel invloed hebben op wat er in de media wordt verspreid. Dit doen ze door journalisten te sponsoren of door simpelweg eigenaar te zijn zoals bijvoorbeeld Bezos. Die zelf ook eigenaar is van Washington post.

In de media is er ook de mythe dat socialistische landen alleen maar armoede, terreur en geen vrijheid zou zijn. Dit is ook het verhaal van Bezos zijn vader, Miguel Bezos, die uit Cuba komt. Laatst toen Bezos weer eens een prijs kreeg vertelde hij bijzonder geëmotioneerd hoe zijn vader na de socialistische revolutie moest vluchten uit het land.[xiii] Mike Bezos gaf zelf aan dat weer zijn vader, een eigenaar van een houtzagerij, hem naar de VS zond.[xiv] De mensen die werkers terroriseren, uitbuiten en hun vrijheid ontnemen klagen het meest over vermeende onderdrukking.

Het is duidelijk dat kapitalisten zoals Bezos een hoog ontwikkeld klassenbewustzijn hebben om allerlei anticommunistische leugens te verspreiden. Het gevaar van communisten voor hen is dat wij ze hun vrijheid om andere mensen uit te buiten (willen) ontnemen. Dit doen we door alle werkers ongeacht huidskleur, nationaliteit, geslacht of seksuele oriëntatie te organiseren. Door alle mythes van kapitalisten over democratie en hard werken door te prikken. Om de klassenbewustzijn die de kapitalisten al hebben ook over te brengen en op de werkers zodat werkers voor hun eigen belangen als werkers opkomen. Kapitalisten en hun politieke handlangers zijn dan ook de historische slachtoffers waar communisten de macht grepen en niet de werkers! Werkers krijgen juist de politieke macht.

Dit is waarom we werkers ook oproepen om aan solidariteit met werkers van Amazon te bouwen want alleen zo is de macht van het kapitaal te breken.

 

[i] https://www.ivens.nl/films/15?view=movie

[ii] https://www.hartvannederland.nl/nieuws/opmerkelijk/eieren-gooien-superjacht-amazon-baas-bezos

[iii] https://www.amazonlaborunion.org/about

[iv] https://www.cpusa.org/article/how-we-won-at-amazon/

[v] https://www.marxists.org/archive/foster/1936/10/organizing-methods-steel-industry/index.htm

[vi] https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/09/amazon-ontsnapt-na-campagne-aan-oprichting-vakbond-in-alabama-a4039230

[vii] https://www.huffpost.com/entry/amazon-anti-union-consultants_n_62449258e4b0742dfa5a74fb

[viii] https://www.epi.org/publication/fear-at-work-how-employers-scare-workers-out-of-unionizing/

[ix] https://fd.nl/politiek/1439035/de-vakbond-is-terug-in-de-vs-maar-hij-ziet-er-anno-2022-heel-anders-uit

[x] https://www.nu.nl/economie/6169912/amazon-personeel-staakt-in-aantal-landen-nederland-houdt-het-bij-protest.html

[xi] https://nos.nl/artikel/2204379-black-friday-stakingen-bij-amazon-in-duitsland-en-italie

[xii] https://decorrespondent.nl/12467/als-alles-misgaat-in-je-leven-kun-je-altijd-nog-bij-bol-com-gaan-werken/878833139184-8d68f7ea

[xiii] https://www.dailymail.co.uk/news/article-10813903/Jeff-Bezos-CRIES-describes-father-fled-Cuba-aged-16.html

[xiv] https://americanhistory.si.edu/family-voices/individuals/miguel-bezos