Op 23 september kwamen er op het Museumplein zo’n 300 tot 400 mensen bijeen om te protesteren tegen de bezetting van Afghanistan en Irak, tegen het geweld van Israël in Palestina en Libanon, tegen een eventuele aanval op Iran, en tegen het ‘Nieuwe Midden-Oosten’ van Condoleezza Rice, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Het thema van de bijeenkomst was: Breek met Bush! Ook de CJB en NCPN waren vertegenwoordigd. Enkele tientallen leden en vrienden, voornamelijk jongeren, kwamen met borden, rode vlaggen, megafoon en Manifest, de krant van de NCPN, om tegen de acties en plannen van de VS en Israël te protesteren.

Matthijs Dröge (foto’s door Jordy Klabbers)

De demonstratie begon meteen goed toen er iemand, vermomd als Bush, met pistolen, atoombommen en geld voor het podium liep. In zijn hand hield hij een ketting, waaraan hij een gevangene van Guantanamo Bay meesleurde. Er waren diverse sprekers aanwezig, die allemaal hun kijk gaven op de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Tussendoor was er ook nog muziek te horen, en later waren er nog meer mensen te zien die er als Guantanamo-gevangenen uitzagen. Ook werden er op de heuvel achter het podium grote, witte, Hollywood-achtige letters neergezet. De boodschap was wederom: Breek met Bush!

Toen de sprekers klaar waren, werd er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers in het Midden-Oosten, waarvan de aantallen werden genoemd. Toen kwam er een man met een cello op het podium. Hij speelde wat, en intussen klonk er uit de speakers het geluid van bommen die neervallen, schreeuwende mensen, kortom, de chaos die in elk land heerst als de VS en Israël tekeer gaan. Hierbij ging iedereen zitten of liggen, en stelde zich voor hoe het zou zijn om elke dag in angst voor een aanval te moeten leven.

Aan het eind werd vervolgens nog opgeroepen om meer te doen tegen het imperialisme. Er werd gevraagd om voor de volgende keer je kennissen, je familie, en zelfs je hele woonplaats mee te nemen om tegen Bush te protesteren. Van de CJB werd vervolgens nog een groepsfoto genomen, waar ook nog andere mensen met camera’s op af kwamen, waarna we nog gezamenlijk wat zijn gaan eten en drinken.

De CJB was met meer jongeren aanwezig op het Museumplein dan ooit tevoren, en zal zich samen met alle andere aanwezigen op 23 september blijven inzetten tegen het Amerikaanse imperialisme, voor de bevrijding van het Midden-Oosten, en voor de gelijkheid van alle volkeren op de wereld, zoals op het CJB-spandoek te lezen viel: Geen volk is vrij dat een ander volk onderdrukt!