Gezamenlijke verklaring van de communistische partijen van Duitsland (DKP), Luxemburg (KPL) en Nederland (NCPN)

82 jaar geleden, in de nacht van 1 september, begon de Duitse Wehrmacht de Tweede Wereldoorlog met de invasie van Polen. Deze meest misdadige oorlog in de geschiedenis van de mensheid kostte de levens van meer dan 60 miljoen mensen, waarbij nog miljoenen anderen gewond raakten en duizenden steden en dorpen werden vernietigd.

De strijd van de geallieerden van de Anti-Hitler coalitie, in het bijzonder de heroïsche strijd van de soldaten van het Rode Leger van de Sovjet-Unie en ook de partizanen en verzetsstrijders in de bezette landen bracht de overwinning op de agressor tegen de mensheid.

De internationale vredesbeweging viert 1 september als een dag van strijd voor de vrede. Ondanks de eisen en inspanningen van vredesbewegingen wereldwijd wordt de vrede vandaag meer dan ooit bedreigd.

De sterke wens van imperialistische machten en bondgenootschappen – zoals de VS, de EU en de NAVO – om controle te verkrijgen over grondstoffen, markten en transportroutes – zorgt dat het gevaar van imperialistische interventies en oorlogen toenemen.

Grote en kleine oorlogen zijn de reden dat mensen hun huizen verlaten en in het buitenland veiligheid zoeken. De oorlog van de VS, de NAVO en hun bondgenoten in Afghanistan, welke tot een tijdelijk einde kwam na 20 jaar met een historische nederlaag, maakt het des te meer duidelijk dat onze inspanningen om een duurzame vrede te bereiken moeten worden versterkt.

Op Wereldvredesdag/Dag tegen Oorlog 2021 eisen de Duitse Communistische Partij (DKP), de Communistische Partij van Luxemburg (KPL) en de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN):

  • Het onmiddellijke staken van alle oorlogen en gewapende conflicten
  • Het ontbinden van de NAVO troepen bij de grens van Rusland
  • Het terugtrekken van alle militaire eenheden uit buitenlands gebied
  • Het ontmantelen van alle buitenlandse militaire basissen
  • Het stoppen van alle bewapeningsprojecten, een drastische verlaging van de uitgaven aan defensie en het gebruik van dit vrijgekomen geld voor sociale doeleinden
  • Het verwijderen van alle nucleaire wapens uit Duitsland en Nederland
  • Het terugtrekken van onze landen uit de NAVO en de creatie van een wereldwijd netwerk van collectieve veiligheid binnen het raamwerk van de VN
  • Het afschaffen en verbieden van alle massavernietigingswapens
  • Een einde aan het agressieve beleid van de NAVO tegen Rusland en China

82 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog moeten wij ons inspannen om het gevaar van een nieuwe wereldoorlog uit de wereld te helpen.

Duitse Communistische Partij (DKP)

Communistische Partij van Luxemburg (KPL)

Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN)