Als de plannen van de Kunduz Vijf (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks) doorgaan, verandert Nederland in een sociale woestijn. De eerste woestijnrat is al gevangen. Met deze boodschap voerden zo’n vijftig FNV-leden actie bij een VVD-bijeenkomst in Ommen op maandag 16 juli. VVD-Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten kreeg de Gouden Woestijnrat 2012 uitgereikt. De actie maakt deel uit van de landelijke FNV-campagne Sociale woestijn.

 

John Walraven en Bram Bosman confronteren Opstelten

De bezuinigingen betekenen allereerst dat werkers sneller, goedkoper en zonder enige reden ontslagen kunnen worden. Bestaanszekerheid opbouwen? Vergeet het maar met de Kunduz Vijf. Wie moet reizen voor zijn werk, kan geld erbij leggen of een extra baantje gaan zoeken, aangezien de reiskostenvergoeding verdwijnt. Ook de pensioenleeftijd gaat voor iedereen gewoon omhoog naar 67 jaar: niks keuzevrijheid. Wie ziek is, heeft helemaal pech: het eigen risisco gaat met 60%(!) omhoog naar 350 euro. En voor wie dan nog geld overheeft, raakt het kwijt aan de btw-verhoging van 19% naar 21%. Koopkracht wordt koopzwakte.

CJB’er Bram Bosman confronteerde samen met treinschoonmaker John Walraven de minister met dit verhaal. Uiteraard sprak die met een uitgestreken gezicht alles tegen. Bram Bosman: ‘Als jongere wil je ook een vaste baan en zekerheid. Maar daarvoor vinden we bij de VVD geen gehoor. Als je ziet in wat voor dure auto de minister rondrijdt, dan begrijp ik wel dat hij zich geen zorgen maakt.’ John Walraven deed ook zijn duit in het zakje en riep tegen de VVD’er: ‘Als ik een bank beroof in Nederland, ga ik naar de gevangenis. Maar als de bank de mensen berooft, krijgen ze een bonus.’ Ook vroeg hij Opstelten of hij net als de JOVD, ‘de Rutte Jugend’, vindt dat schoonmakers ‘luie bankhangers’ zijn. De JOVD heeft onlangs een hatelijke poster gemaakt met een afbeelding van schoonmaakpresident Khadija Tahiri. Opstelten wimpelde het af met de woorden dat ‘hij niet verantwoordelijk voor de JOVD is’.

Op verschillende plekken in het land hebben acties tegen de Sociale woestijn plaatsgevonden. Op zaterdag 8 september is de landelijke campagnedag. In elke regio zullen dan tegelijkertijd acties plaatsvinden. Word geen roepende in de woestijn – sluit je aan!

Campagne Sociale woestijn

Item gemaakt door Osjo.