De politiemoord op de Alexandros Grigoropoulos heeft geleid tot demonstraties en rellen in verschillende Griekse steden. De dood van de 15-jarige activist is de druppel voor de Griekse jongeren, die al tijden woedend zijn op de repressieve regering van de conservatieve Nieuwe Democratie-partij (ND). De regering en de Griekse media reageren met nog meer onderdrukking en demonisering van de jongeren. Gisteren was er een solidariteitsactie in Den Haag.

Matthijs Dröge

Zaterdag 6 december. Een groep jongeren in Athene komt in aanraking met de politie van Exarcheia, die al tijden nadrukkelijk en provocatief aanwezig is in dit linkse bolwerk. Een agent richt zijn pistool op de 15-jarige Alexandros en schiet hem drie keer in het lichaam.

De politie verspreidt de leugen dat het noodweer was, dat Alexandros met dertig anderen met bommen naar de politiewagen zou hebben gegooid. Zijn dood zou veroorzaakt zijn door een afgeketst waarschuwingsschot. Ooggetuigen hebben echter een heel ander beeld. De politieagenten maakten vanuit de auto ruzie met de jongeren. Ze parkeerden de wagen en stapten uit, waarop één van hen Alexandros gericht en koelbloedig vermoordde.

Griekse jeugd in opstand tegen het moorddadige systeem
Het resultaat was een massale woede-uitbarsting van jongeren in alle grote steden tegen het Griekse kapitalisme dat in stand wordt gehouden door de onderdrukking van de overheid. Eerder politiegeweld, de onderwijshervormingen, de rechtse regering van Karamanlis, het geweld tegen Albanese immigranten, de onmenselijke omstandigheden in de gevangenissen, de bosbranden die opzettelijk zijn aangestoken om als bouwgrond te fungeren… De laffe moord op Alexandros is de laatste druppel.

Reactie van de communisten
De Communistische Jeugd van Griekenland (KNE) en de Communistische Partij (KKE) hebben gereageerd op de situatie. Ze benadrukken dat het niet alleen bij rellen moet blijven, maar dat er in de eerste plaats een massabeweging tegen het systeem nodig is. Daarom organiseren ze massale demonstraties en steunen ze een algemene staking die woensdag moet komen.

KKE-secretaris Al Papariga sprak op een bijeenkomst in Athene: “Deze demonstratie is opgedragen aan alle Grieken en immigranten, arbeiders, slachtoffers van uitbuiting en oorlog, die het politiegeweld aan den lijve gevoeld hebben, aan degenen die voor een storm van chantage en intimidatie hebben gestaan.”

“Iedereen heeft het recht om te staken, om te bezetten, op elke vorm van massastrijd. Dit hebben we nu des te meer nodig, nu er een felle aanval komt op de geliefde rechten op een goede levensstandaard, onderwijs en gezondheidszorg. Geen consensus, geen dialoog met degenen die verantwoordelijk zijn en die nieuwe, impopulaire plannen smeden. Geen vergiffenis voor degenen die gisteren regeerden en die vandaag krokodillentranen huilen.”

“De volksbeweging houdt in dat alle werkplaatsen, alle scholen, alle klaslokalen, buurten, boerderijen en winkelstraten een bolwerk van actie worden. Een beweging gebaseerd op klasse, volgens alle sectoren van de economie, één voor allen en allen voor één. Een beweging die niet zomaar los staat van de macht, maar concreet geëmancipeerd van de macht van de monopolies en imperialistische projecten. Niemand kan de demonstraties morgen missen. Voor een 100 procent succesvolle staking op woensdag. We strijden morgen en overmorgen…”