Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Eindhoven afgelopen zaterdag, tijdens de intocht van Sinterklaas rondom de kwestie Zwarte Piet, reageren wij op de grove aanval van met name VVD op het demonstratierecht om demonstraties in de toekomst te verbieden.

Dit laat zien wat deze regering werkelijk denkt. Demonstreren is blijkbaar alleen voor degenen die de met eieren gooien, racistische/seksistische uitspraken doen en het anderen onmogelijk maken om te demonstreren. De reactie waarop velen hadden gewacht vanuit de politiek kwam als mosterd na de maaltijd.

Het feit dat het demonstratierecht hiermee ernstige schade op heeft gelopen is slechts het topje van de ijsberg. Het lijkt voor extreem-rechts, die zich bedient van hooligans en politici die niks durven te zeggen vanwege imagoverlies, steeds gemakkelijker af te gaan. De normalisering van extreem-rechtse ideeën en tactieken worden hierdoor steeds vaker zichtbaar.

De CJB veroordeelt deze ontwikkelingen en roept op tot organisatie van jongeren, studenten, werkenden en werkelozen om hun duur gewonnen rechten te verdedigen.