Het is bijna uit de tijd om het te hebben over je rechten, want tegenwoordig heb je maar je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Maar wat je ook doet, of je op school zit, studeert, een baan hebt of werkloos bent, overal loop je tegen de vraag aan: hoe zit het nu precies met dit of dat? Daarom pakt Voorwaarts! weer de reeks ‘Ken je recht’ op, zodat je inderdaad je eigen verantwoordelijkheid kunt nemen om op te komen voor je rechten. Deze keer… stage.
Annabelle Schouten
De grootste knelpunten bij stages is ten eerste er één vinden, ten tweede de begeleiding en de vergoeding. Vaak zul je zelf een stage moeten zoeken. Vraag eens rond bij vrienden, kennissen en familie of zij bedrijven kennen met stagemogelijkheden. Het internet is natuurlijk een belangrijk zoekmiddel. Soms kan een directe aanpak ook werken door rechtstreeks contact op te nemen met een bedrijf of instelling. Hebben zij geen plaats, vraag dan door of zij misschien andere bedrijven kennen waar wel plaats is.
Hoera, je hebt uiteindelijk een stage gevonden! Waar moet je allemaal op letten? Ten eerste het stageplan, waarin de afspraken tussen jou, de stagebegeleider van het bedrijf en de stagebegeleider vanuit je opleiding komen te staan. Belangrijk is om dit helder te beschrijven zodat er geen misverstanden later kunnen ontstaan. Het stageplan zou verder minimaal het volgende moeten bevatten: je gegevens en die van het bedrijf, namen van je begeleiders, beschrijving van de stageplek, wat je precies gaat doen, wat je gaat leren, duur van de stage, aantal uren, al dan geen vergoeding en eventuele inleverdatum van je stageverslag.
Naast dit stageplan sluit je een stageovereenkomst af met het bedrijf. Hierin komen je rechten en plichten te staan, het stageplan zelf, een regeling ingeval van ziekte e.d., voorschriften van de stageplek, stagevergoeding, reiskostenvergoeding en verplichting dat stagebegeleider een getuigschrift afgeeft. Deze stageovereenkomst is echter geen arbeidsovereenkomst. Wel moet het bedrijf zich houden aan de arbeidstijdenwet waarin alles geregeld is op het gebied van arbeidsuren en rusttijden.
Een stagevergoeding is wettelijk (helaas) niet verplicht. Over het algemeen krijg je die overigens wel. In veel bedrijven is het in de CAO vastgelegd. Let daar dus goed op! Soms krijg je alleen reiskostenvergoeding. Krijg je wel een vergoeding, houd er dan rekening mee dat er ook loonbelasting en sociale premies van het bedrag af gaan. Omdat je maar een deel van het jaar inkomsten hebt, kun je te veel belasting betalen. Dit kun je terugvragen bij de Belastingdienst met een Tj-biljet (te downloaden op hun site). Waar mag je van uitgaan bij een stagevergoeding? Voor een mbo-stage ligt het bedrag meestal op 182 euro per maand (bij 4 dagen in de week) en 227 euro (bij 5 dagen), voor een hbo-stage rond de 136 à 227 euro (tijdens je opleiding) en 227 à 363 euro (afstudeerstage) en voor een universiteitsstage 227 à 454 euro.
Gaat iets niet naar je zin tijdens de stage? Krijg je geen of weinig begeleiding? Moet je opeens wat anders doen dan was afgesproken? Kortom, wanneer afspraken uit de stageovereenkomst geschonden worden, geef dat onmiddellijk aan bij je beide begeleiders. Als je er na overleg niet uitkomt, dan kun je bij de volgende organisaties terecht voor klachten en hulp:
– voor een vmbo-stage bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS): http://www.laks.nl;
– voor een mbo-stage bij Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB): http://www.job-site.nl (hier is ook een stagewijzer te downloaden);
– voor een hbo- en wo-stage bij het Stagecentrum van je opleiding, lokale studentenbonden en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb): http://www.lsvb.nl
FNV Jong, de jongerenorganisatie van de vakbond, komt op voor meer en betere stageplekken. Momenteel houden zij ook een enquête hierover: http://www.fnvjong.nl.
Bronnen en meer informatie: http://www.workpower.nl, http://www.job-site.nl