Redactie

Het is ondertussen zeven jaar geleden dat in Griekenland de progressieve rapper Paulos Fisas werd vermoord door de nazipartij Gouden Dageraad, die ook verantwoordelijk zijn voor de moord op een Pakistaanse arbeider, en voor moordpogingen en aanslagen op migranten, leden van de Communistische Partij van Griekenland (KKE) en leden van de klassengeoriënteerde vakbonden van PAME, evenals de aanval op een 16-jarige scholier.

De rechtszaak, die al 5 jaar duurt, betrof 68 verdachten. De aanklachten betreffen o.a. deelname aan criminele organisatie, moord met voorbedachten rade, medewerking aan moord, poging tot moord, illegaal wapenbezit en andere misdaden.

Het gerechtshof heeft nu besloten dat de Gouden Dageraad een criminele organisatie is en zeven voormalig parlementariërs en andere kaderleden van de organisatie zijn schuldig bevonden aan het leiding geven aan een criminele organisatie. De straffen zullen later bekend worden. Er was vandaag een enorme demonstratie bij het gerechtshof, o.a. georganiseerd door de klassengeoriënteerde vakbonden en studentenbonden, met de eis dat de misdadige nazi’s worden bestraft.

Zoals de aanklagers terecht hebben uitgewezen, is de Gouden Dageraad een misdadige organisatie omdat het een nazistische partij is. Die twee eigenschappen gaan hand in hand. Bij deze strafzaak zijn ook relaties tussen de Gouden Dageraad met de politie naar voren gekomen, evenals werkgevers, die de nazi’s gebruiken voor het ‘vuile werk’ en als stoottroepen tegen de Griekse communisten en klassengeoriënteerde vakbonden.