Redactie

Vanmiddag legden de NCPN en CJB in Groningen bloemen bij de Swint Plaquette in de Oosterparkwijk en een krans bij het Provinciale Oorlogsmonument bij de Martinikerk. We herdenken vandaag de talloze moedige communisten en andere verzetsstrijders die hun leven gegeven hebben in de strijd tegen de fascistische bezetter, en alle andere slachtoffers van het fascisme tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Johannes Franciscus Swint was een communistisch raadslid in de Stad die na de Duitse inval samen met de CPN ondergronds ging in het verzet tegen de bezetting. Hier hielp hij onderduikers, verspreidde hij de illegale communistische krant ‘Het Noorderlicht’, was hij betrokken bij een stakingsoproep tegen de jodenvervolging en was hij tussenpersoon in de verstrekking van valse persoonsbewijzen. Swint was ook betrokken bij de aanslag op Anne Jannes Elsinga, NSB’er en hoofd van de bijzondere recherche van de gevreesde geheime dienst van de nazi’s, de Sicherheitsdienst. Hiervoor is hij standrechtelijk geëxecuteerd. Het is belangrijk dat zowel de vorige en nieuwe generaties deze heldendaden herdenken en vieren.

Aankomende zaterdag, 8 mei, vieren we de antifascistische overwinning van het Rode Leger op het nazifascisme. Ter gelegenheid publiceren we een film waarin deze zege herdacht wordt een het anticommunisme van de Europese Unie wordt blootgelegd. Houd onze sociale media in de gaten voor updates.

Nooit meer fascisme, nooit meer oorlog!