Partijbestuur NCPN en Algemeen Bestuur CJB

De Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en Communistische Jongerenbeweging (CJB) veroordelen het excessieve politiegeweld tegen de vreedzame demonstranten tijdens de Woonopstand vandaag in Rotterdam. De overweldigende aanwezigheid van politie te paard, Mobiele Eenheid (ME) en agenten in burger heeft de situatie onnodig doen escaleren.  

Tijdens het lopen over de Erasmusbrug werd een groep vreedzame demonstranten omringd door de ME die zo feitelijk de demonstratie in twee stukken brak. De aanwezige NCPN- en CJB-leden sloegen als reactie op het geweld van de politie de armen ineen om elkaar en andere demonstranten te beschermen.

Gaandeweg de demonstratie werd bekend dat een minderjarig lid van de CJB was gearresteerd, geslagen en gewurgd wegens het zogenaamd beledigen van een ambtenaar in functie, dit is belachelijk en het geweld was buitenproportioneel. Wij zijn solidair met alle onterecht gearresteerde demonstranten. Het is absurd dat wanneer de arbeidersklasse opkomt voor haar grondwettelijke recht op huisvesting ze geconfronteerd wordt met deze repressie. 

Het beeldmateriaal van het politieoptreden spreekt voor zichzelf, maar moet ook in de context geplaatst worden van het recent steeds gewelddadiger ingrijpen van de politie bij demonstraties. Wij laten ons echter niet ontmoedigen door deze agressie. Onze strijd voor een samenleving waarin iedereen een woning heeft gaat door. De NCPN en CJB roepen iedereen op om mee te demonstreren met alle woonprotesten die de komende maanden georganiseerd zullen worden!

 

Politie gebruikt geweld tegen demonstranten.

Politie gebruikt excessief geweld tegen vreedzame demonstranten.

Politie sluit vreedzame demonstranten in.

Politie sluit vreedzame demonstranten in.