Lopend Vuurtje door Heiko, Foto: Marten van Dijl voor Milieudefensie

Frederik Jansen van Forum voor Democratie (FvD) sprak onlangs over de oplopende gasrekening in Nederland. Hij stelde als oplossing voor de prijsstijging van het opnieuw gaan winnen van het gas uit Groningen. Een klap in het gezicht voor elke Groninger die te lijden heeft of heeft gehad door de aardbevingen en de schade die hieruit voort is gekomen. Het doorgaan met het winnen van Gronings gas en het zelfs weer helemaal opendraaien van de gaskraan is een makkelijke oplossing die honderdduizenden Groningers en hun strijd van de afgelopen jaren teniet doet. Alleen iemand die compleet los staat van de realiteit van Groningers zou zo’n standpunt innemen.

Veel mensen die financieel in de knoop zitten door te lage lonen en te hoge huren worden nu nog harder gepakt door de stijging van de gasprijzen. Dit is een probleem van de markt en niet het sluiten van de Groningse gasvelden.[1] Vooral mensen met een klein inkomen worden extra hard geraakt door de prijsstijging. Deze energiearmoede speelde al voordat de prijs van gas steeg. Mensen met een laag inkomen wonen vaak in slecht geïsoleerde huurwoningen waarbij de woningcorporaties en particuliere huisbazen niet kunnen of niet willen investeren in betere isolatie.[2] Een probleem waarover op de website van het FvD op de pagina over wonen niet over gesproken wordt. Zij zijn daar drukker bezig met het beperken van het aantal sociale huurwoningen, het in standhouden van villasubsidies en de schuld leggen bij migranten.[3]

Wat het FvD doet is het schetsen van een probleem, de stijging van de gasprijs, en vervolgens besluit dat Groningers die net jaren van strijd achter de rug hebben moeten bloeden om dit probleem op te lossen. Een schijntegenstelling tussen Groningen en de rest van het land. De oplossing hiervoor is volgens het FvD de winst uit Gronings gas, wat trouwens ook gedeeltelijk naar Shell en ExxonMobil gaat, gebruiken om ‘een paar ton’ aan Groningers te geven om schade te herstellen. Wat het FvD echter niet snapt is dat je daarmee niet oplost dat mensen ’s ochtends uit hun bed getrild worden door aardbevingen, iets wat nog intenser wordt als we weer doorgaan op de oude manier van het winnen van gas. Het FvD snapt de pijn niet die mensen voelen als ze een huis moeten verlaten waar ze generaties in hebben gewoond omdat het simpelweg niet meer veilig genoeg is. Het FvD snapt niet en gaat ook nooit snappen wat er in Groningen speelt.

Tussen 10.000 strijdbare Groningers met fakkels liep ik door de stad Groningen en zongen we luidkeels het Gronings volkslied omdat we er klaar mee waren. De straten van onze dorpen en steden staan er leeg en treurig bij. Waar ik als kind in Delfzijl of Winschoten gezellig met mijn ouders door de straten liep staan nu lege panden. Fabrieken sluiten, werkgelegenheid verdwijnt en mensen vertrekken. Dit gebeurt al jaren en nooit, nog geen één keer heb ik Forum voor Democratie gehoord over een plan hoe we dit gaan aanpakken. In ieder geval niet in hun ontbrekende verkiezingsprogramma de afgelopen provinciale verkiezingen.[4] Nee, het FvD geeft alleen om Groningen als ze met hun gierige grijpklauwen doorkrijgen dat er wat te halen valt. De mensen die er wonen doen, zoals we gewend zijn, er niet toe.

De oplossing van stijgende gasprijzen lossen we niet op door in Groningen een nog groter aardbevingsgebied te creëren. Het is het imperialistische gesteggel tussen het Amerikaanse, Europese, Chinese en Russische kapitaal dat ons in deze situatie gebracht heeft. Het is dus vooral het kapitalistische systeem dat de gasprijsstijging veroorzaakt heeft en alleen als we de anarchie van de vrije markt internationaal ten einde brengen lossen we dit probleem op.

Tot die tijd moeten we nadenken over alternatieve manier van energie opwekken. Via socialistische planning zijn op het gebied van het verdelen van bijvoorbeeld elektriciteit wonderen verricht. Dit kunnen we ook met andere vormen van energie. Of dit moet via het bouwen van kerncentrales en het ombouwen van huizen is een discussie voor een andere keer. Feit is wel dat slechts de gezamenlijke inspanning van de werkende klassen in het socialisme-communisme deze problematiek kan oplossen en dat het daarom noodzaak is om hiervoor te strijden. Alleen op deze manier kunnen de problemen waar Groningen en andere delen van Nederland mee kampen opgelost worden.

[1] https://dvhn.nl/extra/Energierekening-gemiddeld-gezin-stijgt-dit-jaar-met-550-euro-Dit-zijn-de-antwoorden-van-Ben-Woldring-op-jouw-vragen-over-de-stijgende-energieprijzen-DVHN-Live-27082664.html

[2] https://www.nporadio1.nl/nieuws/economie/64dada8c-4845-4120-b661-e3526205fe8f/energie-armoede-de-ongekende-prijsstijging-van-gas-en-elektra-treft-vooral-arme-gezinnen

[3] https://www.fvd.nl/wonen

[4] https://dvhn.nl/groningen/Stormachtige-opkomst-van-onversneden-rechtse-Baudet-in-Groningen-en-Drenthe-24287774.html

“Lopend Vuurtje” is een rubriek van columns op Voorwaarts. Het is een plek waar men zowel binnen als buiten de CJB op een toelangkelijke manier een kritisch rood geluid kwijtkunnen. De meningen en stelling van de columns zijn niet persé de opvattingen van de CJB als organisatie, maar dragen bij aan betrokken maatschappelijk debat onder werkende en studerende jongeren. Als CJB is de wisselwerking tussen dagelijkse praktijk en theorie van groot belang, en testen we die ook graag aan de dagelijkse praktijk van onze leden en sympatisanten. Wij willen met dit platform elke strijdbare vonk de kans geven een “lopend vuurtje” te worden.

Zelf een column insturen? Stuur dan een mail naar redactie@voorwaarts.net