Internationaal Bureau

De NCPN heeft het onderstaande condoleancebericht gestuurd naar de Unie van Communisten in Oekraïne n.a.v. het overlijden van de Oekraïense communiste Tamila Yabrova.

Onze oprechte deelneming met overlijden van kameraad Tamila Yabrova, voorzitter van de Unie van Communisten van Oekraïne en hoofdredacteur van het theoretisch blad ‘Marxisme en actualiteit’.

Tamila Yabrova overleed op 3 september op 92-jarige leeftijd. In de Communistische Partij van de Sovjet-Unie streed zij tegen het opportunisme, en na de contrarevolutie heeft zij zich volledig ingezet voor de wederopbouw van de communistische beweging in Oekraïne en internationaal.

Kameraad Tamila was econoom en had diepe kennis van de marxistisch-leninistische theorie. Met de dialectisch-materialistische methode en de marxistische politieke economie als uitgangspunten, leverde zij belangrijke en waardevolle bijdragen aan de wetenschappelijke studie van de economische ontwikkeling van de USSR en de oorzaken van de omverwerping van het socialisme, evenals de studie van de ontwikkelingen van het kapitalisme vandaag de dag. Zij benadrukte het belang van Lenins bijdrage aan de ontwikkeling van de marxistische theorie en de relevantie van Lenins theorie voor vandaag. Ook in Manifest, de partijkrant van de NCPN, zijn bijdragen van kameraad Tamila gepubliceerd.

Zij was regelmatig aanwezig bij internationale bijeenkomsten van communistische partijen. Niet alleen leverde zij nuttige bijdragen met haar diepe kennis van de marxistische theorie, maar zij inspireerde ook met haar indrukwekkende passie en de strijdbaarheid die zij ondanks haar hoge leeftijd uitdroeg. Die passie ontleende zij aan haar diepe overtuiging van de noodzaak en de mogelijkheid van een nieuwe maatschappij die de arbeidersklasse kan opbouwen, het socialisme-communisme.

Zo zullen we kameraad Tamila herinneren, als een echte revolutionair, een communiste in hart en ziel.

Internationaal Bureau van de Nieuwe Communistische Partij van Nederland