Amsterdam 27/28-01-18 – Afgelopen weekend op zaterdag en zondag was er in de Black Archives in Amsterdam een lezing en een tour door de tentoonstelling over Otto en Hermina Huiswoud, twee communisten die uit Suriname en Brits-Guyana afkomstig waren. Deze twee communisten waren bijzonder actief in de 20ste eeuw in de communistische beweging en hebben een grote bijdrage geleverd aan veel politieke vraagstukken. Op de lezing werd het boek ‘Pan-afrikanisme en communisme’ van Dr. Hakim Adi besproken. 

Het waren twee inspirerende dagen bij The Black Archives. Los van de sprekers en de expositie zijn de toevoegingen die het publiek deden ook zeer interessant en leerzaam. Zo was er iemand die onderzoek had gedaan naar de rol van Nederlandse vakbonden in de tijd dat mensen in de gekoloniseerde landen onafhankelijk wilde worden. Het bleek dat de vakbonden de bevolking poogden te deradicaliseren, met name de PVDA had daar een sterke rol in. Tegenwoordig worden studenten op Universiteiten nog steeds tegengewerkt om onderzoek te doen naar het koloniale verleden van Nederland. Een van de redenen waarom er zo weinig bekend is.

In de jaren 70 kregen veel Surinamers een beurs om in Nederland te studeren en al snel werden zij vaak politiek actief. De regering in Suriname kreeg dit al snel door en zorgde ervoor dat Surinaamse studenten niet meer in Leiden gingen studeren want anders werden ze ‘links’.

De expositie is te bezoeken met en zonder tour in The Black Archives. De tour is aan te raden omdat er ook nog extra uitleg wordt gegeven over de geschiedenis van de boeken en de hoofdpersonen. Een groot deel van de boeken komen van Waldo Heilbron en Hermina Huiswoud. Er waren toevallig ook een bezoekers die zelf ook actief waren geweest in de Surinaamse strijd voor onafhankelijkheid. In de jaren 70 kregen veel Surinamers een beurs om in Nederland te studeren en al snel werden zij vaak politiek actief. De regering in Suriname kreeg dit al snel door en zorgde ervoor dat Surinaamse studenten niet meer in Leiden gingen studeren want anders werden ze ‘links’. Door de veiligheidsdiensten werd er ook van alles bijgehouden over de studenten en voor sommige studenten die waren afgestudeerd was er opeens geen werk meer in Suriname.

In de expositie over Otto en Hermina Huiswoud is te zien hoe belangrijk deze communisten waren en wat voor grote rol ze hebben gespeeld in de verspreiding van het communistisch gedachtegoed over de gehele wereld.

In de expositie over Otto en Hermina Huiswoud is te zien hoe belangrijk deze communisten waren en wat voor grote rol ze hebben gespeeld in de verspreiding van het communistisch gedachtegoed over de gehele wereld. Otto en Hermina zijn met name bijzonder omdat zij gestorven zijn in Nederland. Met name omdat Otto Huiswoud geboren was in Suriname. Laat je inspireren door de levens van deze revolutionairen met een internationaal netwerk.

Zie ook de website van de Black Archives voor meer info:
http://www.theblackarchives.nl

Het boek “Pan-afrikanisme en communisme” van Hakim Adi:
http://www.hakimadi.org/pan-africanism-and-communism.html