Tula Boni

Afgelopen december zette de VVD een zogenaamd “grappige” poll online met betrekking tot kraken. De vraag hierbij was of kraken diefstal is.[1]  Toen uit de meer dan 7000 reacties bleek dat de overduidelijke meerderheid het geen diefstal vond, gaven ze aan dat de poll was gekaapt door “linkse activisten”. De werkelijkheid is dat de VVD niks geeft om het feit dat er weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn voor de Nederlandse werkende klasse, en dat wanneer dit wordt aangekaart ze wel erg makkelijk naar “links” wijzen!

Juist om de ongelijkheid in de Nederlandse maatschappij aan te kaarten hebben activisten van de campagne “Voor 14” van de FNV, waar ook de CJB en de NCPN hun steun aan verlenen en bij betrokken zijn, op 31 januari een voormalig buurthuis die al jaren leegstaat gekraakt in Rotterdam. Hiermee proberen ze de link met een hoger minimumloon en betaalbare woningen te maken. Natuurlijk kwam al snel de verordening om het pand te ontruimen, iets waar Woonbron op 19 maart een rechtszaak tegen aanspande. Tijdens deze rechtszaak werden veel leugens over Woonbron verkondigd. Vandaag, op 26 maart, wordt er door de rechter besloten of de activisten in het pand mogen blijven.

Bezuinigingen in de buurten

De afgelopen decennia is er keihard bezuinigd, en na de laatste crisis in 2008 is dit proces versneld. Er is onder andere  bezuinigd op belangrijke culturele infrastructuur in de buurten, waaronder buurthuizen en bibliotheken. Rotterdam behoort samen met Arnhem, Eindhoven, Sittard-Geleen en Utrecht tot de steden met de meeste bezuinigingen op openbare bibliotheken.[2] Ook buurthuizen verdwenen deels omdat ze niet onderhouden werden, terwijl er wel behoefte aan is.[3] Daarom is het niet meer dan terecht dat de activisten de stad terug claimen met het kraken van een pand dat al jaren leegstaat. Lopend door het pand wordt gelijk duidelijk dat het zonde is dat het pand leegstaat. door het slechte onderhouden ervan zijn er problemen in het pand  ontstaan: er is schimmel op de grond te zien en er zijn lekkages waardoor water door de muren en plafond heen komt.

Woningen opgekocht door beleggers

In de afgelopen 10 jaar is het aantal daklozen verdubbeld in Nederland, zo bleek vorig jaar uit onderzoek. Sinds de  coronapandemie en de bijkomende economische crisis van afgelopen jaar neemt het aantal daklozen ook alleen maar toe.[4] Het gaat dan vooral om “economisch daklozen”, mensen die geen betaalbaar huis kunnen vinden ondanks dat ze werk hebben. Dit is ook niet gek als je bedenkt dat steeds meer sociale huurwoningen plaats moeten maken voor duurdere woningen die meer geld kunnen opleveren voor de eigenaren. Overigens suggereert de term economisch daklozen onterecht een scheiding binnen de arbeidersklasse want iedereen die dakloos is is dat uiteraard direct of indirect door een slechte economische situatie. Hoewel de burgerij probeert te doen alsof dakloosheid en armoede door het “persoonlijk falen” van de daklozen komt, zijn zij in werkelijkheid inherent aan het kapitalistische systeem. Dit kapitalistisch systeem met zijn periodiek terugkerende crises waardoor er zoveel maatschappelijke en economische problemen zijn voor de arbeidersklasse! Dat zo’n economische crisis voor een deel van de kapitalisten niet slecht is blijkt wel uit het feit dat de Nederlands vastgoedondernemers Harry Hilders en Frank Zweegers zich sinds vorig jaar miljardair mogen noemen.[5]

Er zijn volgens de laatste schatting 330.000 woningen nodig om iedereen in Nederland een dak boven hun hoofd aan te bieden.[6] Dat is iets wat met de huidige stand van de techniek goed mogelijk zou moeten zijn:  het is dus een politieke keuze dat dit niet gebeurt. Het is een politieke keuze dat internationale beleggers panden in grote steden kunnen opkopen en geld eraan verdienen in plaats dat het probleem van dakloosheid opgelost wordt. Vooral Rotterdam wordt hard getroffen, en het is dan ook extra pijnlijk dat de grootste particuliere eigenaar van Nederland de Rotterdammer Aat van Herk is. Hij bezat in 2019 5.820 (!) huurwoningen en heeft een geschat vermogen van €1,2 miljard.[7] Deze Rotterdammer, de hoogst genoteerde in de quote 500, vliegt wel eens met zijn eigen privéjet. Zijn privéjet verhuurt hij ook wel eens. Aan bijvoorbeeld de CDA minister Wopke Hoekstra,[8] die niet wil dat het minimumloon omhoog gaat, maar wel wil dat staatscommisarissen meer gaan verdienen.

Kraken tegen de woningnood

Aangezien mensen hoe dan ook een dak boven hun hoofd nodig hebben verkiezen sommige mensen uit de arbeidersklasse ervoor om huizen of panden te kraken die al jaren leegstaan maar op zich prima bewoonbaar zijn. Sinds eind jaren 60 is kraken in Nederland een fenomeen en werd het door tal van activisten gedaan om zich te verzetten tegen het woonbeleid van diverse regeringen en gemeenten. Vanaf 2010 is kraken officieel strafbaar en het argument is officieel dat krakers de buurt verloederen. Het is een onzin argument want leegstand is een veel groter probleem en krakers brengen in veel gevallen meer leven in de buurt zoals buurtbewoners zelf ook vaak aangeven.[9]

In 2020, toen er ook gekraakt werd in de Rotterdamse Tweebosbuurt gaf een gemeenteraadslid van de PVV aan dat het krakerstuig weg moest uit de panden. Wanneer je in een zoekmachine zoekt op het woord krakerstuig dan valt het op dat dat woord door rechtse en uiterst rechtse politieke partijen als VVD en PVV en uiterst rechtse magazines als De Dagelijkse Standaard en GeenStijl met regelmaat wordt gebruikt. Het lijkt erop dat ze ageren tegen “linkse activisten”, maar hun strijd is er vooral eentje tegen de arbeidersklasse. Ze verdedigen de belangen van hun financiers en dat zijn met regelmaat vastgoedondernemers die geen belang hebben dat woningen en panden maatschappelijk worden gebruikt. De LPF van Pim Fortuyn en Trots op Nederland van Rita Verdonk werden o.a. gesteund door de vastgoedondernemer Chris Thünnessen die volgens Quote een vermogen heeft van €550 miljoen euro.[10] De christelijke vastgoedondernemer Cor Verkade steunt de SGP en Forum voor Democratie. [11] De pandjesbaas Van Haga bezit ruim 100 panden was lid van  de VVD en is inmiddels overgestapt naar Forum voor Democratie.[12]

Steun de campagne voor 14 euro en organiseer je in de FNV

In het boek “Denkend aan 14 euro” heeft de voormalig directeur van de Woonbond Paulus Jansen een column met als titel Volkshuisvesting als oplossing voor woningnood en daarin geeft hij het volgende aan: ‘Om de woningnood te dempen en weer meer betaalbare en kwalitatief goede woningen te hebben, is het nodig de woningmarkt aan te pakken.’[13]

Het probleem is dat hij er al vanuit gaat dat het normaal is dat er iets bestaat als een woningmarkt. Een dak boven je hoofd behoort tot de mensenrechten en mensenrechten kun je niet overlaten aan een markt. Door de valse schaarste die de bezitters creëren kunnen prijzen ook kunstmatig hoog gehouden worden. De eigenaren van de panden zijn er niet in geïnteresseerd dat het aantal dakloze jongeren alleen maar toeneemt, maar alleen in hoe winstgevend iets is. Daarom kunnen woningen ook leeg blijven staan terwijl er dakloosheid bestaat: één van de vele irrationele symptomen van het kapitalisme. Een oplossing voor deze problematiek is er dan ook niet mogelijk binnen dit systeem.

Als CJB en NCPN ondersteunen we de actie van de activisten voor 14 Rotterdam om de bredere problematiek aan te kaarten door het kraken van een voormalig buurthuis. We zien het recht op goede en betaalbare woningen, maatschappelijke investeringen in buurten, net als een hoger minimumloon als onderdeel van de klassenstrijd van de werkende klasse tegen de bezittende klasse met hun innige banden met de Nederlandse politiek. We laten ons niet afleiden door het geschreeuw over vermeend diefstal van politieke partijen die verantwoordelijk zijn voor de diefstal van de door de arbeidersklasse opgebrachte welvaart door onder meer de lonen laag te houden zodat de rijkste mensen rijker worden. Of partijen die met onze belastingcenten reactionaire oppositie en jihadisten steunen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa, en de NAVO en imperialistische legers willen uitbreiden zodat er in belang van multinationals zoals Shell en Unilever de grondstoffen uit die werelddelen worden leeggeroofd. Dat belastinggeld kan wat ons betreft veel beter gebruikt worden voor investeringen in onderwijs en bibliotheken, maar dat doen ze niet en zo ontnemen ze ons, werkende jongeren, een zekere toekomst. Deze burgerlijke partijen zijn dus bijzonder hypocriet wanneer ze het woord diefstal in de mond durven te nemen. Alleen is het benoemen van deze hypocrisie niet genoeg. We roepen de arbeidersklasse dan ook op om zich te verenigen binnen de FNV zodat collectief de klassenstrijd in buurten en op de werkvloer gevoerd kan worden. Zoals de ondernemers en de politici hun organisaties hebben moeten wij werkenden ook onze organisatie hebben. Alleen door eenheid van de arbeidersklasse en strijd kunnen verbeteringen worden afgedwongen!

 

Voetnoten