Komende zaterdag vindt een landelijke demonstratie plaats in Amsterdam tegen de Israëlische luchtaanvallen op Gaza. De Israëlische agressie is vorige week vrijdag begonnen en duurt tot op heden. Tot nu zijn daarbij 400 Palestijnen gedood en meer dan 1600 verwond. De CJB roept op massaal naar de demonstratie te komen.

Zaterdag 3 januari

13.00 uur

Museumplein, Amsterdam

Zaterdagavond zijn al 200 mensen de straat opgegaan in Amsterdam. Zij hielden een wake uit protest tegen de bombardementen. Vandaag is er een actie om 14.00 uur op het Plein in Den Haag. Vrijdag 2 januari is er ook een protestmanifestatie om 19.00 in het centrum van Rotterdam.Wereldwijd protestOver de hele wereld gaan mensen nu de straat op. De internationale solidariteit met het decennialang onderdrukte Palestijnse volk is groot. Dit brute optreden van Israël, de ergste in twintig jaar, vormt de druppel van 60 jaar lang bezettingspolitiek. In de meeste Europese landen laten mensen van zich horen. Onze zuiderburen organiseren vandaag een protestmanifestatie. Ook in diverse Amerikaanse steden, Zuid-Amerika en de Arabische landen zijn de eerste acties gevoerd. Op de Westbank in Palestina demonstreerden duizenden mensen. Wereldwijd worden meer demonstraties verwacht. Op zaterdag 3 januari zal in Londen ook een grote landelijke demonstratie worden gehouden.

Verzet in Israël

Terwijl media het hier hebben over ‘unanieme steun’ in Israël, hebben honderden Israeli’s geprotesteerd in Tel Aviv. Uit opiniepeilingen blijkt dat 46% van de bevolking tegen deze aanvallen is. In Tel Aviv, Haifa and Nazareth bereidt het ‘Democratic Peace and Equality Front’ (waar onder andere de Communistische Partij van Israël in zit) demonstraties voor. Parlementslid Dov Khenin van de CP verklaart dat deze luchtaanvallen de positie van Hamas alleen maar zal versterken en dat er meer raketaanvallen vanuit Gaza zijn te verwachten. Er moet volgens hem een fatsoenlijk verdrag en een einde aan de blokkade komen. De CP roept op tot massale internationale mobilisatie, sancties tegen Israël en berechting van oorlogsmisdadigers als Barak.

En de Westerse leiders?

Waar blijven nu de oproepen tot sancties en militaire interventie tegen Israël? Niks van dit alles, omdat Israël de imperialistische belangen van het Westen dient en alle internationale verdragen en mensenrechten aan zijn laars mag lappen. De VS hebben Israël politiek, economisch en vooral militair altijd ten volste gesteund bij de bezetting en onderdrukking van Palestina. Bush komt nu dan ook niet verder dan de oproep aan Hamas om te stoppen met het afvuren van raketten ‘als ze willen dat het bommengooien stopt’. En wat voor ‘change’ kunnen we in deze zaak verwachten van Obama? Net zoveel als van Bush waarschijnlijk. De aankomende president heeft tot nu toe geen reactie gegeven. Maar het zegt genoeg dat hij begin dit jaar als senator in een brief aan de VN schreef dat Israël vanwege de raketaanvallen het recht heeft om in te grijpen…

Ook de Nederlandse regering blijft zoals gewoonlijk pal achter Israël staan. In de woorden van Verhagen klinkt een Amerikaanse echo: hij keurt wel resoluut de acties van Hamas af, maar Israel moet ‘terughoudend’ zijn om ‘burgerslachtoffers zoveel mogelijk te voorkomen’.Stop de Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk!

Kom op 3 januari demonstreren.

Teken de internationale petitie van Avaaz tegen de aanvallen.

Verklaring van de Communistische Partij van Israël

Verklaring van het Popular Front for the Liberation of Palestine