Redactie

Op 20 februari organiseren de NCPN en CJB een herdenking voor de Februaristaking van 1941. Al enkele weken wordt hard gewerkt aan een mooi programma, met speeches, gedichten, en muziek. Iedereen is uitgenodigd!

Programma

We beginnen om 13:00 op de Noordermarkt. Als eerste wordt een speech gegeven over de Februaristaking zelf: hoe deze werd georganiseerd door de Communistische Partij van Nederland (CPN) en hoe de staking eruit zag. Vervolgens worden bijdragen gehouden die verder ingaan op het fascisme en de oorlog, wat de oorzaken ervan waren en het belang om daar ook vandaag tegen te strijden.

Hierna zal een gedicht worden voorgedragen. We sluiten het programma op de Noordermarkt af met livemuziek. Na een gezamenlijke mars naar de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, zullen kameraden van o.a. onze Duitse zusterorganisatie, de Socialistische Duitse Arbeidersjeugd (SDAJ), ook een bijdrage leveren.

Het belang van het herdenken van de Februaristaking

Ons doel is niet alleen deze heldhaftige en massale verzetsdaad van de bevolking te vieren, en de mensen die daarbij hun leven opofferden te herdenken, maar ook om uit deze geschiedenis waardevolle lessen te trekken. Dat is van belang om ook vandaag te strijden tegen fascisme en oorlog, en tegen het systeem dat deze veroorzaakt.

Dit is ook de reden dat NCPN en CJB al enkele jaren een eigen herdenking organiseren. In de burgerlijke geschiedschrijving en herdenking wordt de Februaristaking enkel verklaard door een spontane opwelling van woede van de Amsterdamse bevolking. Nu was de opwelling er zeker, maar de rol van de organisatie van de werkende bevolking, de rol van de CPN, wordt verzwegen. De aard en de oorzaak van het fascisme en de tweede wereldoorlog, die liggen bij het kapitalistische systeem zelf, worden verdoezeld.

Vorig jaar maakte de burgerlijke herdenking, die nauw samenwerkt met de gemeente van Amsterdam, het al helemaal bont door een PVV-politicus uit te nodigen voor de kranslegging. Dat de haatzaaiende en racistische uitspraken van de PVV en soortgelijke partijen op veel manieren doen denken aan de antisemitische retoriek van de fascisten vond de gemeente blijkbaar niet zo belangrijk.

Wees erbij!

Het is van belang om het echte verhaal van de Februaristaking niet te vergeten. We hopen hier zoveel mogelijk vrienden, sympathisanten, en kameraden te zien. Kom jij ook? Neem vooral zoveel mogelijk vrienden, familie, en collega’s mee! Dan maken we er met z’n allen een mooie en leerzame herdenking van. Tot de 20e!