Redactie Voorwaarts
Palestijnse protesten zetten door ondanks aanvallen van Israëlische leger
Aan de grens van Gaza en de door Israël bezette gebieden kwam het conflict tussen de Palestijnen en de Israëliërs op vrijdag 30 maart opnieuw tot een dieptepunt. Tijdens het ‘Landsdag’-protest viel het Israëlische Verdedigingsleger (IDF) de duizenden vredige Palestijnse betogers herhaaldelijk met zwaar geschut aan. Sindsdien hebben de Israëlische soldaten 31 Palestijnen, waaronder een journalist, vermoord en meer dan 1000 mensen verwond. Ondanks dit zware optreden zetten de Palestijnse demonstraties door.
In 1976 kondigden de Israëliërs op deze dag namelijk een plan aan waarin grote stukken (Palestijns) land zou worden afgenomen om er koloniale nederzettingen op te bouwen.
Op vrijdag 30 maart kwamen duizenden Palestijnse betogers samen in een jaarlijkse manifestatie rondom de ‘Landsdag.’ In 1976 kondigden de Israëliërs op deze dag namelijk een plan aan waarin grote stukken (Palestijns) land zou worden afgenomen om er koloniale nederzettingen op te bouwen. Het wordt in het algemeen als het begin van de koloniale nederzettingenpolitiek van Israël gezien. Tijdens het protest op 30 maart schoten Israëlische scherpschutters met scherpe munitie op de betogers en werd massaal traangas ingezet. In de opvolgende week werd onder andere de luchtmacht ingezet tegen de betogers.
Tienduizenden Palestijnen hebben zich deze week opnieuw verzameld voor deze protesten in ‘De Grote Mars van Terugkeer.’
Ondanks het bloedbad dat het Israëlisch leger aanrichtte, zetten de Palestijnen de vredige demonstraties voort. Tienduizenden Palestijnen hebben zich deze week opnieuw verzameld voor deze protesten in ‘De Grote Mars van Terugkeer.’ Naar alle waarschijnlijkheid zullen de protesten doorgezet worden tot 15 mei: de dag van de ‘Nakba’ of catastrofe. In 1948 werd op deze dag de Israëlische staat gesticht door Joodse milities. Dit ging gepaard met massamoorden in Palestijnse dorpen en de vlucht van honderdduizenden Palestijnen naar buurlanden.
Allereerst laten de Palestijnen in hun protesten een sterk historisch besef zien van de misdaden die hen in de afgelopen eeuw zijn aangedaan. Daarnaast zijn ook de totaal scheve machtsverhoudingen erg typisch.
De protesten van de afgelopen week zijn tekenend voor het Palestijns-Israëlisch conflict. Allereerst laten de Palestijnen in hun protesten een sterk historisch besef zien van de misdaden die hen in de afgelopen eeuw zijn aangedaan. Daarnaast zijn ook de totaal scheve machtsverhoudingen erg typisch. Aan de Palestijnse kant staan vredige mannen en vrouwen met weinig meer dan vlaggen, stenen en spandoeken en aan de andere kant staat een zwaar bewapend Israëlisch leger dat scherpschutters, traangas en high-tech vliegtuigen inzet.
De CJB spreekt zich uit tegen de continue bezetting en terreur van de Israëlische staat. We verklaarden eerder al onze solidariteit met de Palestijnen kortgeleden in deze verklaring.
Foto: Al Jazeera (AP)